Frifinnes likevel ikke

<p> Foto: Scanpix</p>
 Foto: Scanpix

Høyesterett har opphevet lagmannsrettens dom i Vigrid-saken. Den må dermed behandles på nytt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saken gjelder spørsmål om uttalelser om jøder gitt i intervju med VG. Vigrid-leder Tore Wilhelm Tvedt ble anmeldt for overtredelse av straffelovens paragraf 135 a av Antirasistisk Senter og Det Mosaiske Trossamfund.

Saken ble først henlagt av Oslo politidistrikt, men etter klage til Riksadvokaten ble det reist tiltale mot Tvedt. Grunnlaget for tiltalen var en rekke uttalelser om jøder i reportasjen i avisen.

I Eiker, Modum og Sigdal tingrett ble Tvedt dømt til fengsel i 45 dager. Han anket til Borgarting lagmannsrett, prinsipalt over bevisvurderingen, subsidiært over rettsanvendelsen. Lagmannsretten behandlet saken på grunnlag av rettsanvendelsen og frifant Tvedt. Dette skjedde så sent som 14. mai i år.

Lagmannsretten fant uttalelsene han hadde kommet med som sterkt nedsettende og krenkende, men henviste til grunnlovens paragraf 100 om ytringsfrihet.

Lagmannsretten mente uttalelsene ikke var så grovt krenkende at de kunne rammes av straffelovens paragraf 135 a.

Høyesterett har nå kommet til at lagmannsrettens frifinnende dom bygger på feil grunnlag. Saken må altså dermed behandles på nytt. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus