– Ekstrem lidelse i Kongo

Et barn kikker opp på sin mor i Minova, 50 km sør-vest fra Goma. Foto: AFP Photo / Lionel Healing / Scanpix.
Et barn kikker opp på sin mor i Minova, 50 km sør-vest fra Goma. Foto: AFP Photo / Lionel Healing / Scanpix.  
Artikkelen fortsetter under annonsen

Leger uten grenser slår alarm om situasjonen i Kongo. Lidelsen flere steder er ekstrem, fastslår organisasjonen i en ny rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi er vitne til en alarmerende situasjon i distriktene Masisi og Rutshuru, sier landansvarlig for Leger uten grensers prosjekter i Kongo, Colette Gadenne.

Siden midten av november har titusenvis av mennesker strømmet til byer og distrikter i provinsen Nord-Kivu øst i Kongo, der kampene har tatt seg kraftig opp siden august i år. I Nord-Kivu er det nå nærmere 800.000 internt fordrevne, og situasjonen for flyktningene blir stadig verre.

- Mange har måttet flykte flere ganger de siste årene og er nå fullstendig utmattet, understreker Gadenne.

Blant de største problemene er underernæring og spredning av sykdommer som kolera. I Rutshuru, som ligger rundt 5 mil nord for provinshovedstaden Goma, har 1.200 mennesker blitt behandlet for kolera siden midten av november, og stadig flere blir smittet, skriver Leger uten grenser i rapporten.

- Vi ser enorme humanitære behov, men kamphandlinger og usikkerhet fører til at tusenvis av mennesker er utenfor vår rekkevidde. Vi er dypt bekymret for alle dem som hjelpen ikke når fram til, sier Philippe Havet, som leder Leger uten grensers arbeid i Masisi. (©NTB)