Comeback for Zuma etter bitter maktkamp i ANC

<p>Jacob Zuma (høyre) fikk 2.329 stemmer i voteringen på partiets landsmøte tirsdag, mens Mbeki (venstre) måtte nøye seg med 1.505.</p>
Jacob Zuma (høyre) fikk 2.329 stemmer i voteringen på partiets landsmøte tirsdag, mens Mbeki (venstre) måtte nøye seg med 1.505.

En av Sør-Afrikas mest skandaleombruste politikere, Jacob Zuma, har gjort politisk comeback og vunnet kampen om makten i regjeringspartiet ANC.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Polokwane (NTB-Reuters-AFP): Jacob Zuma ble tirsdag valgt til ny leder for ANC og beseiret dermed sin argeste rival og landets sittende president Thabo Mbeki i en kampvotering.

Zuma fikk 2.329 stemmer på partiets landsmøte tirsdag, mens Mbeki måtte nøye seg med 1.505. Dermed kan Zuma trolig forberede seg på å overta statsroret, når Mbeki går av som president i 2009.

65 år gamle Zuma er svært populær i brede kretser i ANC, men har også vært omstridt. Han risikerer å bli tiltalt for korrupsjon og har tidligere sittet på tiltalebenken anklaget for voldtekt.

Den omstridte zululederen ble møtt med klappsalver da han tirsdag ankom for å delta i avstemningen. ANC-delegatene både sang, danset og ropte slagord mens de ventet på å gi sin stemme til enten Zuma eller Mbeki.

Jubel og buing

Landsmøtet i byen Polokawe har vært sterkt preget av maktkampen mellom de to tidligere vennene. Lange krangler bak kulissene førte til at valget ble utsatt fra søndag til tirsdag.

Zumas tilhengere har i to dager stått for høylytte og fargerike demonstrasjoner og jublet hemningsløst for sin helt, mens de har buet når Mbekis ministre har talt. Mens en selvsikker Zuma har tatt imot jubelen, har Mbeki virket nedslått.

De to rivalene er like gamle og veteraner fra kampen mot apartheid. Men de er rake motsetninger både i stil og politisk linje. Mbeki fremstår som kjølig og intellektuell, mens Zuma er folkelig og jordnær, noe som har gjort ham svært populær på grasrota.

Mange sørafrikanere har mistet troen på at Mbeki vil gi dem en bedre framtid. 17 år etter apartheid lever fortsatt mange i stor fattigdom, uten rent vann, strøm og ordentlige boliger. Arbeidsløsheten er fortsatt på over 40 prosent.

Mandela bekymret

Blant dem som er bekymret for splittelsen i partiet, er tidligere president Nelson Mandela. I en hilsen til landsmøtet ba han de nesten 4.000 delegatene om å la seg styre av «ANCs edle historie».

Det er første gang at en maktkamp i ANC utspiller seg i full offentlighet. Helt siden partiet ble stiftet for 55 år siden, har det bestrebet seg på å vise en samlet front, og det har kun vært én kandidat til ledervervet.

Zumas tilhengere mener imidlertid at den åpne konflikten har vært til partiets beste.

– Vi bringer ANC tilbake til folket, sier Sihle Mbili, en av Zumas mange trofaste tilhengere.

Under etterforskning

Zuma har gjort et spektakulært comeback ved å vinne over mannen som har ledet ANC og Sør-Afrika i åtte år. I 2005 ble han sparket som visepresident av Mbeki da hans økonomiske rådgiver fikk sparken på grunn av korrupsjonsanklager og han selv ble siktet og senere frikjent for voldtekt. Han er nå under etterforskning for korrupsjon.

Zuma regnes som mer venstrevridd enn Mbeki og har støtte fra både fagbevegelsen, Kommunistpartiet og ANCs ungdomsorganisasjon. Han mener at både aids og kriminalitet er «nasjonale krisesituasjoner», og kritiserer Mbeki for ikke å ha gjort nok. Han har også utfordret presidenten når det gjelder utenrikspolitikken og hans forsøk på å løse konflikten med Zimbabwe og president Robert Mugabe med «stille diplomati». (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus