Fidel Castro vil ikke tviholde på makten

Fidel Castro vil ikke tviholde på makten
Fidel Castro vil ikke tviholde på makten

Cubas president Fidel Castro sier at han ikke har til hensikt å holde på makten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er første gang den cubanske lederen snakker om sin politiske framtid siden han ble syk i fjor.

I det aller siste avsnittet i et langt brev om Bali-forhandlingene som ble lest på cubansk fjernsyn mandag, kom det fram at Castro ikke ønsker å tviholde på makten eller hindre yngre ledere i å få makt.

«Min grunnleggende plikt er ikke å holde fast på posisjoner og enda mindre å legge hindringer i veien for yngre folk,» sier den 81 år gamle lederen i brevet og legger til at da er det heller hans plikt å «overføre erfaringer og ideer hvis beskjedne verdi har sin opprinnelse i den ekstraordinære epoken jeg har levd i.»

Det er ikke klart om brevet er et varsel om at han ikke kommer til å stille til gjenvalg i den pågående valgprosessen og dermed gå av som president.

Nominert

I januar velges en ny nasjonalforsamling bestående av 614 medlemmer, som i sin tur senest i mars velger medlemmene av statsrådet som Castro har vært leder for så lenge cubanere flest kan huske. Lederen av statsrådet fungerer som Cubas statsoverhode.

Castro ble nominert til nasjonalforsamlingen allerede tidligere i høst, men flere eksperter sier han kan velge bare å sitte i nasjonalforsamlingen og ikke la seg velge inn i statsrådet.

Det var i fjor sommer at Castro overførte makten midlertidig til sin yngre bror Raúl da han måtte opereres for mageproblemer. Han har ikke opptrådt offentlig siden, men har vært å se på TV i samtale med besøkende utenlandske politikere som Hugo Chávez fra Venezuela og i et intervju.

Eldre statsmannsrolle

Siden han ble bedre i mars i år etter en serie operasjoner, har han antatt en rolle som eldre statsmann og skrevet en lang rekke artikler om internasjonal politikk, spesielt miljøproblemer, og andre temaer.

Han har også snakket om sykdommen sin, men han har aldri tidligere nevnt sin framtidige rolle.

Det er imidlertid ikke sikkert at brevet varsler at han nå går av. I brevet refererte han også til den brasilianske arkitekten Oscar Niemeyer som ble hyllet da han lørdag fylte 100 år.

«Jeg mener som Niemeyer at man må bruke sin innflytelse til siste slutt,» skriver han.

I helgen skrev han en artikkel der han selv hyllet Niemeyer, som var med på å tegne FN-bygget i New York og den brasilianske hovedstaden Brasilia, men som måtte i eksil under militærregimet fordi han var kommunist.

Castro har vært Cubas leder siden han kom til makten som følge av revolusjonen i 1959. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus