Presset Musharraf forsvarte unntakstilstanden

Presset Musharraf forsvarte unntakstilstanden
Presset Musharraf forsvarte unntakstilstanden

President Pervez Musharraf forsvarer steilt at han har satt grunnloven til side, men lover å holde valg innen 9. januar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hardt presset
President Pervez Musharraf tørker svetten under pressekonferansen i Islamabad søndag. Den hardt pressede lederen ga et iherdig forsvar for unntakstilstanden han innført forrige helg. Den fortsetter, men han er villig til å holde valg på ny nasjonalforsamling innen 9. januar. (Foto: Reuters / Faisal Mahmood / SCANPIX)

Unntakstilstanden tjener Pakistan, ikke meg selv, insisterer den pakistanske presidenten og forsvarssjefen.

Under en pressekonferanse søndag virket han både sint og indignert over beskyldningene om at han kun forsøker å redde sin egen politiske karriere.

– Det er den vanskeligste avgjørelsen jeg har tatt i mitt liv, sa Musharraf, som var ikledd en mørk dress, og ikke militæruniformen han vanligvis har på seg.

– Jeg kunne ha passet på meg selv, men da ville det ha skadet nasjonen. Jeg har intet personlig ego og ambisjoner å ta vare på. Jeg setter nasjonens interesse først. Uansett hva det koster, bærer jeg ansvaret, og jeg står for det, fastholdt presidenten.

Valg i januar

Musharraf lovet imidlertid at det skal arrangeres valg på ny nasjonalforsamling innen 9. januar. Den nåværende nasjonalforsamlingen skal oppløses i løpet av uken, slik at forberedelsene til et nytt valg kan starte.

Dermed innfridde han ett av kravene til opposisjonen og vestlige land. Når unntakstilstanden kan oppheves, ville han imidlertid ikke si noe om, kun at den er nødvendig for å innføre lov og orden og bekjempe terror og ytterliggående islamister.

Den er nødvendig for å få kontroll over «opprøret, sjokket og forvirringen» i Pakistan, og den skal også sikre «absolutt rettferdige valg og åpne valg», uttalte Musharraf.

– Ingen sanksjoner

Både Storbritannia og USA reagerte søndag positivt på nyheten om at Musharraf vil arrangere valg før 9. januar. Storbritannia har tidligere truet med å fryse bistanden til landet, hvis ikke grunnloven snart blir gjeninnført.

Ifølge Musharraf kommer imidlertid Pakistan ikke til å bli rammet av utenlandske sanksjoner.

Han lovet også at han vil gå av som landets forsvarssjef før han går i gang med sin neste periode som president, men vil ikke oppgi noen dato for når han tar av seg militæruniformen. Betingelsen er som før at høyesterett anerkjenner seieren hans i valget 6. oktober. Musharraf fikk flertallet av stemmene i valget, men høyesterett har ikke godkjent valget fordi det ble boikottet av store deler av den politiske opposisjonen.

Angrep dommer

Presidenten kom også med et bitende angrep på høyesterettsdommer Iftikhar Mohammad Chaudry, som regjeringen besluttet å avsette i mars i år. Den liberale dommeren ble anklaget både for korrupsjon og ulovlig innblanding på en rekke områder.

– Han ønsket å få det best mulig selv. Hva ville du gjort for å oppnå rettferdighet når et menneske anklages for dette? Står han over loven? spurte Musharraf på pressekonferansen.

Chaudry og seks andre dommere nektet å avlegge ed etter at unntakstilstanden ble innført og har dermed fått sparken. De sitter nå i husarrest.

– De som ikke har avlagt eden, er borte. De er ikke lenger dommere, sa Musharraf.

Da regjeringen besluttet å avsette Chaudry tidligere i år, førte det til demonstrasjoner over hele landet. Den siste uken har politiet arrestert hundrevis av jurister for å hindre nye protestaksjoner. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus