Blitzen Trapper: «Wild Mountain Nation» (Sub Pop / Tuba)Ville, ville vesten!

Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDet er bare å ta av seg cowboyhatten og bøye seg i ørkenstøvet. Blitzen Trapper har laget deilig psykedelisk indiecountry.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er herlig når man kan omtale indiemusikk som gjenspeiler det indie i utgangspunktet dreide seg om. Uavhengighet. I likhet med deres to forrige album, har Blitzen Trapper spilt inn og arrangert «Wild Mountain Nation» selv. Dette har de gjort med en country-tilnærming og humoristisk sans.

Vi befinner oss i Oregon på Amerikas vestkyst. Nærmere bestemt i byen Portland. Sekstetten er et av de mange finfine banda på det legendariske Seattle-plateselskapet Sup Pop. Virker kjent? Javisst! The Shins har base i samme by og er på samme selskap. Det er også mange musikalske referanselikheter mellom The Shins og Blitzen Trapper. Men selvom Blitzen Trapper har noen utrolig fine melodier her, er nok uttrykket deres noen hakk mer brutalt enn The Shins. Dette er takket være deres eksperimentelle tolkning av hvordan slik popmusikk lages. Dette viser de allerede på det bombastiske åpningskuttet «Devil's A Go-Go».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Låta setter en kreativ standard og viser at det ikke er godt å vite hva man kan vente seg av resten av albumet. Og ganske riktig, noen spor senere kommer det en liten nøtt å knekke i form av låta «Woof & Warp Of the Quiet Giant's Hem» som befinner seg på den hårfine grensen til å være slitsom. Reaksjonen på låta varierer veldig på dagsformen. «Ædda-bædda»-måten å synge på og den tilsvarende ertende fuzzgitaren gjør at jeg sitter igjen med en følelse av å ønske og ta vare på ørene mine og forte meg videre til neste låt. Selv om det er akkurat denne evnen til å overraske og utfordre som skiller dem fra så mange andre band, er det fult lov å skippe akkurat denne låta uten å miste helheten. For etter dette støyverket kommer fantastiske «Sci Fi Kid». Selv om vi møter innslag av elektronika flere steder gjennom albumet, er det på denne de briljerer skikkelig med casio-keyboard og kassegitar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Som du sikkert skjønner er dette et enormt variert album som vel strengt tatt et tegn på en rekke ulike inspirasjonskilder. Mye tyder på at de kan ha latt seg inspirere av Ennio Morricones spaghetti-western musikk. På «Murder Babe» kan det trekkes linjer til både boogie-rock og psykedelia på 70-tallet. Samtidig kan «Miss Spiritual Tramp» minne om noe Beck kunne gjort på nittitallet. «Futures & Folly», «Country Caravan» og «Summer Town» er tre låter i samme landskap som The Shins. Her har bandet strippet ned låtene og sitter igjen med «den gode melodi». Beste spor er likevel tittelkuttet. Åh, hvilken herlig låt! Den mest umiddelbare av tilsammen tretten, nokså korte låtene på «Wild Mountain Nation».

Blitzen Trapper er britiske The Bees' musikalske halvbrødre i Amerika. I likhet med biene klarer Blitzen Trapper å virre rundt og lage spetakkel og kaos i det ene øyeblikket, for så å komme med de lekreste Beach Boys-aktige harmonier i det neste. Hvis du befinner deg i Oslo så bør du stille opp når Blitzen Trapper besøker Garage sammen med Two Gallants 20.november. Ok - dette er gratisreklame, men bedre mix for en hundrings får du neppe i høst!


Karakter: 7 av 10

Les flere plateanmeldelser her

Les mer musikk her

Les Full av fuzz her

Les Lyttelua her

Les Retrohue her