Nordmenn med i internasjonalt pedonettverk

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmenn skal være involvert i et verdensomspennende pedofilinettverk som Interpol vil presentere under en pressekonferanse i Haag mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB-Einar Olsen): Ifølge Aftenposten på nett bekrefter informasjonssjef Audun Øvrebø i Kripos at det er norske saker blant dem som skal presenteres av Eurojust og Europol.

Kripos vil også være til stede under pressekonferansen i Haag.

Øvrebø vil ikke kommentere hvor mange norske statsborgere som skal være innblandet, men viser til pressekonferansen mandag.

Flere av de saker som har vært en del av nettverket, er avslørt i Norge og etterforsket her i nært samarbeid med Europol.

Politiadvokat Sverre Bromander er som påtaleansvarlig for disse sakene Norges representant under pressekonferansen, som avvikles i det internasjonale pressesenteret i Haag mandag.

Opprullingen av pedofilinettverket har involvert organer også utenfor politiet. I tillegg til Europol er derfor også Eurojust representert under pressekonferansen.

EU-samarbeid
Eurojust er EUs organisasjon for europeisk judisielt samarbeid over landegrensene. I tillegg til politiet er også påtalemyndighet og andre deler av rettsvesenet med i samarbeidet innenfor Eurojust.

Informasjonssjef i Kripos, Audun Øvrebø, sier til NTB at det ikke blir presentert nye saker i Haag på mandag. Det er resultatet av etterforskning som har pågått gjennom lengre tid som nå legges fram for offentligheten.

- Det spesielle med dette samarbeidet er at de kriminelle handlingene i seg selv følger nettet. Hvis en nordmann pågripes mistenkt for å ha lastet ned bilder som viser seksuelle overgrep mot barn, finner ofte politiet navn og adresser på personer i andre land som driver med det samme, sier Øvrebø.

Utveksler informasjon

Han sier det like ofte er tale om rassiaer og pågripelser i andre land som avdekker norske navn og adresser.

- På samme måte som vi utleverer navn på utenlandske statsborgere som vi kommer over i norske datamaskiner, får Kripos utlevert materiale som gjelder norske statsborgere når dette er funnet hos mistenkte i andre land.

De enkelte saker blir etterforsket internasjonalt, men selve tiltalen må reises nasjonalt og føres for nasjonale domstoler, sier Øvrebø.

Han bekrefter at flere norske saker inngår i presentasjonen av hvordan pedofilinettverket har fungert, men før mandag vil verken Kripos eller andre politimyndigheter gi nærmere opplysninger. (©NTB)