Solheims forhandlingspartner drept

Solheims forhandlingspartner drept
Solheims forhandlingspartner drept
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lederen av Tamiltigrenes forhandlingsdelegasjon ble drept fredag morgen. - Hans død er et stort tap, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om konflikten på Sri Lanka
* Sri Lanka ligger sør for India og har 21 millioner innbyggere.
* Singaleserne, som i hovedsak er buddhister, utgjør 74 prosent av befolkningen, mens tamilene, som i hovedsak er hinduer, utgjør 18 prosent. Tamilene er i flertall nord og øst på Sri Lanka.
* Den tamilske minoriteten ble lenge utsatt for diskriminering fra det singalesiske flertallet.
* Tamiltigrene (LTTE) ble grunnlagt i 1976, og startet sin væpnede kamp for en egen tamilsk stat i 1983. Nesten 70.000 mennesker har mistet livet i konflikten.
* I 2002 undertegnet regjeringen og LTTE en våpenhvileavtale, etter norsk meklingsbistand. Det ble opprettet et nordisk observatørkorps, SLMM, som skulle overvåke avtalen.
* Samtalene med sikte på en politisk løsning på konflikten støtte imidlertid på en rekke hindringer. I 2003 brøt LTTE fredssamtalene og anklaget regjeringen for å bryte inngåtte avtaler.
* Det siste halvannet året er situasjonen betydelig forverret, med nesten daglige sammenstøt. Våpenhvileavtalen eksisterer på papiret.
* Det siste halvannet året er om lag 5.000 mennesker drept i kamper og voldshandlinger på Sri Lanka.

(©NTB)

S.P. Tamilselvan ble drept i et flyangrep nær Kilinochchi. Han ledet Tamiltigrenes politiske ving, og har deltatt i forhandlinger ledet av Norges utviklingsminister Erik Solheim om våpenhvilen mellom myndighetene og opprørsgruppen Tamiltigrene på Sri Lanka.

- Jeg har kjent Tamilselvan i snart et tiår. Gjennom de siste årene ble han et viktig kontaktpunkt til de tamilske tigrene for Norge som tilrettelegger for fredsprosessen på Sri Lanka. Hans lederskap av LTTEs politiske ving og hans bidrag var viktige for fredsprosessen. Hans død er et stort tap, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim i en pressemelding.

Norge
Tamilselvan har hatt hyppige møter med nåværende miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og andre norske fredsutsendinger, og har flere ganger vært i Norge. Blant de døde fredag var også andre medlemmer av LTTEs forhandlingsdelegasjon. Det var luftforsvaret til Sri Lanka som gjennomførte angrepet.

- Jeg er dypt bekymret for mulige konsekvenser som kan følge etter nylige eskaleringer av konflikten. For mange liv har gått tapt i denne konflikten, og vår dype sympati går til de etterlatte etter de som har gått bort, sier Erik Solheim.

Selvstyre
Tamilselvan deltok i fremforhandlingene av våpenhvileavtalen i februar 2002, som Erik Solheim ledet, og i fredsforhandlingene som fulgte i 2002-03. Han var en ledende aktør i LTTEs delegasjon under forhandlingene i Genève i februar 2006, og ble deretter forhandlingsleder.

Tamiltigrene har siden 1980-tallet kjempet for tamilsk selvstyre nord på Sri Lanka. Norge bidro til å forhandle fram en våpenhvile mellom geriljaen og regjeringen i 2002, men denne har raknet fullstendig. Omkring 5.000 mennesker er drept i kamper de siste par årene.


Oppdatert med kommentarer fra Solheim.