Frontalangrep mot «Dødssyndene»

Frontalangrep mot «Dødssyndene»
Frontalangrep mot «Dødssyndene»

Kristen medieorganisasjon kaller Schaus nye TV-serie «dypt krenkende», «grisete» og «grotesk».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto:
Faksimile fra Side2.

«De syv dødssyndene» har premiere på TV 2 i morgen kveld.

Bak serien står Kristopher Schau, Øystein Karlsen og Morten Ståle Nilsen, og programmet har allerede fått mye oppmerksomhet på grunn av sterke scener. I følge TV 2 har trioen reist verden rundt og begått dødssynder, og det er er særlig et klipp fra Thailand, hvor Schau blir slikket rundt skrittet av det som ser ut som en svært ung gutt, som har vakt harme.

Oppfordrer til reaksjon

Den kristne lytter- og seerorganisajonen Familie & Medier går aktivt ut og oppfordrer folk til å reagere på serien ved enten å skrive til TV 2 eller ved å signere et opprop på nett.

Geir Magnus Nyborg mener TV2 går over streken. (Foto: Familie&Medier)Geir Magnus Nyborg mener TV2 går over streken. (Foto: Familie&Medier)

- Den viktigste årsaken til at vi reagerer er introen som TV 2 viste på høstlanseringen, og som fortsatt ligger på kanalens sider ,som vi ser på som dypt krenkende. I klippet krenker TV 2 både troen og de troende. Vi ser også et tydelig nord-sør perspektiv i det som blir publisert fra Thailand. TV 2 er med på å forsterke og nyskape stereotyper og fordommer om et land som strever med sexturisme og prostitusjon, sier Geir Magnus Nyborg, som er generalsekretær i Familie & Medier til ABC Nyheter.

Alex O. Iversen, som er pressekontakt for «Dødssyndene» i TV 2, sier at de ikke er overrasket over reaksjonen fra organisasjonen.

- Vi har ikke noen spesiell kommentar til oppropet, utover at vi har vært i dialog med Familie & Medier og er godt kjent med deres syn. Vi spiste lunsj sammen i to timer i går, og det var hyggelig og dannet. De har formidlet en saklig kritikk mot serien, og de mener at dette er et program TV 2 ikke burde vise. Vi mener at dette er innenfor grensen for hva TV 2 kan vise, sier han.

Avviser munnkurv

Tiltross for hyggelig lunsj, ser det ut som om de to partene ser svært ulikt på «Dødssyndene». Nyborg mener også at Kristoffer Schau og TV 2 har to forskjellige versjoner av hva dette programmet kommer til å inneholde. Han mener at det Schau forespeiler som innhold både er «groteskt» og «grisete» og «som forventet fra ham».

nettsidene til Familie & Medier skriver han i dag at: «TV 2 skriver til oss at dette er en seriøs serie der de skal ta synden på alvor (...). Schau selv sier at han skal 'regelrett voldta alle oppfatninger fundamentert på barnetro'. Snakker Schau og TV 2 om samme serie? Komikeren har en annen framstilling av saken, og TV 2 har måttet gi ham munnkurv».

Kristopher Schau, Øystein Karlsen og Morten Ståle Nilsen utforsker de syv dødssyndene på TV 2 i høst.(Foto: TV2)Kristopher Schau, Øystein Karlsen og Morten Ståle Nilsen utforsker de syv dødssyndene på TV 2 i høst.(Foto: TV2)

- Det er greit nok at vi tar debatten, men det er jo merkelig at synderen sjøl har fått munnkurv. Schau får jo ikke lov å si noe lenger. TV 2 og Schau snakker ulikt om hva dette er for noe. TV 2 sier det er en seriøs serie, men Schau kommer med det ene kraftutrykket etter det andre. Jo mer han sier jo større blir frustrasjonen hos TV 2, og nå stopper de munnen på ham. Det er merkelig. Noen mener at vi roper på sensur når vi stiller spørsmålstegn med TV 2s redaksjonelle valg. Men de driver jo med sensur når de stopper munnen på en viktig aktør, sier Nyborg til ABC Nyheter.

Alex Iversen avviser påstanden om at Schau skal ha fått forbud mot å uttale seg.

- Det stemmer ikke at Schau har fått munnkurv. Han har gjort mange intervjuer om serien, men vi har ikke sagt ja til alle medier som har ønsket å intervjue han. Da hadde han ikke hatt tid til å gjøre noe annet, sier han.

All PR er ikke god

Iversen sier videre at TV2 ikke er glad for all den negative omtalen programmet har fått. Og da særlig i forhold til Thailand-scenene. På spørsmålet om all PR er god PR svarer han:

- Nei ikke nødvendigvis. Det har vært en del misforståelser om hvilket program dette er. Programmet har blant annet blitt knyttet til barneprostitusjon i Thailand , noe som har vært helt misforstått. Jeg tror mange vil bli overrasket når de ser programmet i morgen kveld.

Nyborg har også tenkt over muligheten for at protestene bare skaper større forventninger hos publikum.

- Der har vi gjort en grundig vurdering. Det er mye vi ikke uttaler oss om, nettopp fordi vi ikke vil gi det seertall og oppmerksomhet. Dette er imidlertid spesielt. Et samlet norsk pressekorps satt igjen med hakeslepp da denne promoen kom i august. Vi i Familie & Medier føler oss da forpliktet til å ta opp spørsmål rundt programserien. Vi har et ønske om å få religiøse spørsmål på dagsordenen.

Kommer til å vekke reaksjoner

Nyborg sier at organisasjonen vil fortsette å forfølge saken:

- Vi kjører opprop og ber folk om å reagere i verdige former. Vi har sagt til alle som har henvendt seg til oss og fått adressen til TV 2 om si det de mener på en skikkelig og seriøs måte. Vi vil se serien i sin sammenheng og oppfordre folk om å ta opp til debatt de spørsmål serien reiser.

TV 2 regner med flere reaksjoner på programmet.

- Dette er en satirisk dokumentaristisk serie som er kritisk til den kristne kulturarven. Det ligger i sakens natur at dette kommer til å vekke reaksjoner i enkelte miljøer, sier Iversen.

Personvernpolicy