Fotball-VM 2014 til Brasil

Fotball-VM 2014 til Brasil
Fotball-VM 2014 til Brasil

Brasil skal arrangere fotball-VM for menn i 2014, bestemte FIFA tirsdag. Landet var eneste søker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VM 2014

Brasil, her representert ved blant annet Kaka, har blitt tildelt fotball-VM 2014. Landet var eneste søker til mesterskapet.

Foto: Scanpix

Zürich (NTB): Brasil har vunnet fotball-VM fem ganger og er alene om å ha deltatt i alle 18 sluttspill, men har bare stått som arrangør en gang tidligere. Det var i 1950.

FIFAs rotasjonsprinsipp, som nå er avsluttet, betydde at bare land fra Sør-Amerika var invitert til å søke om VM i 2014. Brasil og Colombia meldte interesse, men bare brasilianerne leverte en søknad.

Lenge var det likevel en viss tvil om hvorvidt Brasil ville bli tildelt arrangementet, på grunn av tvil om landet ville makte et så stort arrangement. En FIFA-inspeksjonsgruppe ga til slutt grønt lys, selv om den understreket at landet i øyeblikket ikke har noen arena som tilfredsstiller FIFAs trenge krav.

– Styret har enstemmig vedtatt å gi Brasil ansvaret, ikke bare retten, men ansvaret, å arrangere VM i 2014, sa FIFA-president Sepp Blatter tirsdag.

18 brasilianske byer har meldt seg som aktuelle for å arrangere VM-kamper om sju år. Det er ventet at åtte til ti byer vil bli valgt. Der er det mye å gjøre for å bygge eller modernisere arenaer.

Også landets infrastruktur må oppgraderes betydelig i årene som står igjen.

Argumentene for å velge Brasil er likevel sterke. UEFA-president Michel Platini uttrykte det slik:

– Brasil er landet som har gitt mest til fotballen. Det er verdens største fotballnasjon, og de har vunnet flere VM enn noen andre. Det blir som å gjøre en pilegrimsreise til Mekka eller Jerusalem.

Jentene til Tyskland

Tyskland skal arrangere kvinnenes VM-sluttspill i fotball i 2011. Det ble klart på det samme FIFA-styremøtet i Zürich.

Det sto mellom Tyskland og Canada, og tyskerne vant avstemningen

Tyskland har vunnet de to siste VM-sluttspillene for kvinner. Mesterskapet om fire år blir det sjette for kvinner, og for annen gang skal det arrangeres i Europa. Kina og USA har arrangert to VM hver, mens Sverige var vert i 1995. Den gang ble Norge verdensmester.

Tyskerne bestemte seg for å søke om kvinne-VM etter det vellykkede sluttspillet for menn i fjor sommer.

Dersom FIFA som ventet utvider antall deltakernasjoner til 24, blir VM avviklet i 12 byer. Åpningskampen skal spilles på Olympiastadion i Berlin og finalen i Frankfurt. Det er de to eneste arenaene som hadde VM-kamper for menn i 2006.

Ellers er det planlagt VM-kamper i Augsburg, Bielefeld, Bochum, Dresden, Essen, Leverkusen, Magdeburg, Mönchengladbach, Sinsheim og Wolfsburg. Samtlige arenaer skal ha minst 23.000 sitteplasser. Arenaene i Augsburg, Dresden og Sinsheim blir helt nye.

Dersom VM fortsatt skal ha bare 16 lag, blir trolig noen av byene droppet. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus