Meny

Kakekast til Høyesterett

Kakekast til Høyesterett

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

John Waagaard (25) trodde ikke han skulle havne som tiltalt i landets øverste domstol på grunn av en liten kake han kastet i bakhodet på finansminister Kristin Halvorsen.
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
«Kakekaster» John Waagaard. Waagaard kastet en kake på finansminister Kristin Halvorsen, og nå går saken til Høyesterett.

– Jeg trodde jeg i verste fall skulle få et forenklet forelegg. Jeg hadde aldri ventet at denne saken skulle havne i Høyesterett, sier John Waagaard til NTB.

Provosert over at SV fikk den viktige finansministerposten etter valget i 2005 utstyrte BI-studenten seg med bløtkake som politisk våpen for å markere sin misnøye med valgresultatet. Etter innsettelsen av SV-leder Kristin Halvorsen som finansminister ventet han på utsiden av departementet med en liten kake han hadde kjøpt på konditoriet tvers over gata. En kort stund etter at han meldte sitt ønske om å få møte finansministeren, kom Kristin Halvorsen ut. Hun forsto at noe ikke var helt som det skulle og tverrsnudde. Waagaard greide likevel å treffe den nybakte statsråden med kaken i bakhodet.

– Bittert

Mange ble overrasket da påtalemyndigheten valgte å tiltale Waagaard etter den svært lite brukte paragraf 99 i straffeloven. Den er tenkt å ramme dem som truer eller skader statsråder, kongen eller andre viktige personer i samfunnet når de utfører sitt arbeid. Mange var også overrasket da 25-åringen både i tingretten og lagmannsretten ble dømt til fengsel i 30 dager for å ha forbrutt seg mot denne bestemmelsen.

– Det er det som plager meg med dommen. Det å bli dømt etter en slik paragraf synes jeg er bittert. Jeg soner gjerne 30 dager i fengsel, men det er akkurat grunnlaget for dommen jeg ønsker å endre, sier Waagard til NTB. Fredag behandler Høyesterett anken hans over dommen

I dag har Waagaard avsluttet studiene i Oslo og bor på hjemplassen Begna i Valdres. Han ble tatt på senga av den voldsomme medieinteressen saken vakte og har gjort noen erfaringer med journalister han gjerne skulle ha vært foruten. I retten erkjente han uten videre skyld i å ha fornærmet Kristin Halvorsen da han kastet kake, men nektet for å ha brutt bestemmelsen som i ytterste fall kunne ha gitt ham 15 år bak murene.

For alvorlig

Det er første gang straffelovens paragraf 99 skal behandles av Høyesterett. I forarbeidene nevnes ingenting om hva slags handlinger som kan tenkes å hindre en statsråd i å utføre sitt arbeid. Som følge av kaken i nakken, ble Kristin Halvorsen en time forsinket i sitt program den 18. oktober 2005.

– Waagaard begikk en straffbar politisk ytring da han kastet kake. Spørsmålet Høyesterett må ta stilling til er om paragraf 99 er riktig å bruke. Den er tenkt på forhold som er langt mer alvorlig enn dette, sier Waagaard forsvarer, advokat Harald Stabell, til NTB.

Stabell nevner den andre saken som har vært behandlet i retten etter samme paragraf. Da fikk en mann dom på tre års forvaring for å ha truet Bjarne Håkon Hanssen (Ap). Stabell mener man ikke kan trekke noen likhetspunkter mellom de to sakene.

– Hvorfor?

– Kristin Halvorsen skal ha sagt hun ble redd for sin egen sikkerhet etter dette. Hvorfor skal det være farligere for henne å gå ute blant folk etter at hun fikk en kake i hodet, og hvorfor skal jeg unngjelde for det, undrer Waagard.

Han er redd for at dommen skal få konsekvenser for ham i framtiden dersom dommen om brudd på paragraf 99 blir stående. Et øyeblikks politisk irritasjon over at et så lite parti som SV skulle få den viktige ministerposten i Finansdepartementet, har forfulgt ham i tre år. Det var han ikke forberedt på. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus