Kongen: – Burde sikkert ha vært på seniorkurs

Kongen: – Burde sikkert ha vært på seniorkurs
Kongen: – Burde sikkert ha vært på seniorkurs

Kong Harald var i det humoristiske hjørnet da han innledet talen til de folkevalgte under gallamiddagen på Slottet torsdag kveld:

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg tenkte jeg ville starte kveldens tale med å lese opp den delen av trontalen som jeg kom i skade for å hoppe over ved Stortingets åpning. Men etter som dere allerede har gjennomført trontaledebatten, er det vel kanskje litt for sent å ta opp den tråden, sa kongen til stor munterhet for de rundt 190 tilstedeværende i Slottets store spisesal.

På menyen sto sukkersaltet ørret med lun høstsalat, frilandsgris med linser fra Vestfold, blå Selbu-krem med plommer fra Bygdø kongsgård og tilslørte bondepiker.

Kongen og kronprinsen var som vanlig iført gallauniform med norske ordener under middagen, mens gjestenes antrekk varierte.
Innbydelsen sier festantrekk, og flere hadde valgt bunad.

Orientert om eldresaken

2007 har vært preget av kongelige 70-årsfeiringer.

- Normalt skulle vi begge nå ha befunnet oss i pensjonistenes rekker. I alle fall burde vi sikkert ha vært på et eller annet seniorkurs eller forberedelseskurs for alderdommen. Men slikt er det ikke tradisjonen for her på Slottet, sa kongen og fortsatte:

- Det eneste jeg har gjort i sakens anledning, er å motta i audiens en gruppe mennesker som orienterte meg om eldresaken! - Og Dronningen har benyttet året til å bestige noen ekstra fjelltopper!

I talen takket kongen både Storting og regjering for storslåtte feiringer og flotte gaver, som han og dronningen har satt stor pris på.

Han uttrykte også takknemlighet for å ha rundet 70-årsmerket i god form og håpet å kunne se fram til mange gode arbeidsår.

- Det å bli eldre skjer ikke uten et visst vemod. Noen kan til og med oppleve det litt uverdig, - som å være gått ut på dato. Fra arbeidslivet hører vi vekselvis om hvilken ressurs de eldre er, og neste dag om hvor vanskelig det er for mennesker over en viss alder å få seg jobb. Med den mangelen på arbeidskraft vi opplever i Norge i dag, vil det kanskje være fornuftig å utnytte en så viktig ressurs.

Jubileum

I talen fortalte kongen at det i år er 100 år siden hans besteforeldre tok Slottet i bruk som residens. Fram til 1907 fristet de tilværelsen i trekkfulle stuer på Bygdø Kongsgård.

I år kan kong Harald og dronning Sonja ta i bruk kongsgården igjen, 102 år etter at kong Haakon og dronning Maud steg i land på Vippetangen.

- La meg få takke Storting og regjering for velvilje og raushet i forbindelse med restaureringen både av hovedbygningen og parken på Bygdø Kongsgård. Vi gleder oss til å fylle værelsene der ute med liv og aktivitet, og til å gi årstidene noe av den samme rytmen som min far og bestefar opplevde da de pakket sine vesker og flyttet på landet den 18. mai hvert år, sa kong Harald før han utbrakte Stortingets og fedrelandets skål.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus