Alle miljøproblemer akselererer

Alle miljøproblemer akselererer
Alle miljøproblemer akselererer
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke bare klimaendringene som går fortere enn antatt. Alle typer negative miljøendringer øker i et urovekkende tempo, viser en ny FN-rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta:
FNs miljøprogram (UNEP) presenterte torsdag GEO4-rapporten om verdens miljøtilstand.

* UNEPs rapport, som heter Global Environment Outlook; Environment for Development, ble torsdag lansert i 40 land over hele verden.

*Rapporten kommer hver femte år, og viser at miljøtilstanden på vesentlige punkter ikke er forbedret siden Brundtlandkommisjonens rapport for 20 år siden.

Rapporten viser blant annet at:

*Flere enn to millioner mennesker dør hvert år som følge av luftforurensning.

*Nitrogenkretsløpet er ute av balanse, som følge av økt bruk av kunstgjødsel og fossile brensler.

*En økning i døde, eller oksygenfrie soner i havet. Dette er svært alvorlig for alt liv i havet.

*Ozonhullet over Antarktis er større enn noensinne.

*Forørkningen sprer seg, en tredel av det sørlige Europa er utsatt for tørke og forørkning.

*Det er en markant nedgang i ferskvann per innbygger. I 2025 vil to tredjedeler av verdens befolkning leve i områder hvor det er press på vannressursene.

(Kilde: FNs miljøprogram, Miljøverndepartementet)

Oslo (NTB-Birgitte Iversen): Erik Solheim kunne fortelle at verden har mer å bekymre seg over enn klimaendringer og global oppvarming, da han presenterte en ny rapport fra FNs miljøprogram (UNEP) torsdag.

Rapporten slår fast at alt fra tap av biologisk mangfold og spredning av miljøgifter, til ørkenspredning og problemer knyttet til forurensning av hav og luft går langt raskere enn forskerne hadde trodd.

- Dette er alarmerende, men det er fullt mulig å snu utviklingen. Dette handler om å løfte miljøspørsmålene inn fra siden til å være det all samfunnsutvikling bygger på, sier Solheim.

Presentert i Oslo


Den såkalte GEO4-rapporten ble presentert samtidig over hele verden torsdag ettermiddag, norsk tid. Norge ble som ett av førti land plukket ut som presentasjonssted.

Vitenskapsmiljøer fra hele verden har bidratt til den 540 siders mursteinen av en rapport om verdens miljøstatus. Rapporten kommer ut hvert femte år, og regnes som det viktigste internasjonale oppslagsverket om miljøspørsmål.

Rapporten er skremmende lesning. Stadig flere mennesker opplever en knapphet på drikkevann. Hullet i ozonlaget har aldri vært større. Mer enn to millioner mennesker dør før tiden på grunn av luftforurensning. Artsmangfoldet blir stadig mindre, og jorden blir stadig tørrere og mindre fruktbar. Og miljøproblemene truer igjen den internasjonale sikkerhetssituasjonen.

- Angrepet mot det globale miljøet slår beina under kampen mot fattigdom, og den kan komme til å sette internasjonal fred og sikkerhet i fare, fastslår FNs generalsekretær Ban Ki-moon i forordet til rapporten.

Tåler ikke nordmenn

FN-rapporten tar også for seg hva som kan gjøres. En fjær i hatten for den nyslåtte dobbeltministeren er at rapporten poengterer at man i fremtiden må se miljø- og utviklingsspørsmål i sammenheng, dersom man skal ha håp om å løse noen av dem.

Og fra sin todelte taburett gir Solheim følgende resept:

- Vi må endre samfunnet. Gjøre det dyrere å forurense og lettere for folk å handle på en mer miljøvennlig måte. Vi må ha fullt trykk på all utvikling av moderne teknologi, slik at vi kan få like mange produkter men med mindre bruk av energi og forurensning, sier Solheim, miljøministeren.

Og som bistandsminister:

- Vi må hjelpe afrikanske land til å legge om sitt landbruk, så de kan produser mer. Og vi må hjelpe landene rundt de store elvene i for eksempel Himalaya med hvordan de skal håndtere at snøsmeltingen kanskje blir annerledes, det er vell av ting å gjøre.

Og enda viktigere er at veksten i forbruket må ned både hjemme og i resten av verden:

- Jorda tåler ikke at 9 milliarder mennesker lever med norsk levestandard. Så vår standard må ned, og vi må sørge for at andre aldri kommer opp på vårt nivå, fastslår Solheim. (©NTB)