Håkon Moslet: «TRBNGR – sagaen om denimfolket» (Gyldendal 2007, 546 sider)

Obligatorisk lesning, lite underholdning

Obligatorisk lesning, lite underholdning
Obligatorisk lesning, lite underholdning

Turboneger er et band du kan si mye om. Håkon Moslet bruker fem hundre sider på å si lite.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samme kveld som jeg fikk Håkon Moslets Turbonegerbiografi, «TRBNGR – sagaen om denimfolket» i postkassa, traff jeg Holger fra Hamburg på fest. Holger er en musikkinteressert fyr og vi prøvde å finne en felles plattform å bygge samtalen på. Selvsagt kom vi ikke utenom Turboneger. Jeg tror folk flest ikke helt har tatt inn over seg at Norges største kulturelle eksportartikler gjennom tidene er stavkirker, Edvard Munch og en gjeng forstadsfyrer fra Kolbotn og Nesodden som har forlest seg på Nietszche.

Holger var litt lei hele Turbogreia. Han var spesielt lei Turbojugend, Turbonegers egen fanklubb, som kjennetegnes av sine karakteristiske denimjakker og en forkjærlighet for rock'n roll. Holger kunne fortelle om folk han kjente som var førsteklasses tapere, fikk ny tru på seg selv gjennom Turbojugend og ble selvsikre og krevende tullinger. Holger var lei dette, kanskje ikke så rart i og med at Hamburg er hovedsete for Turbojugend internasjonalt. Han merker det vel mer enn vi gjør her hjemme. Det var uansett på høy tid noen gjorde en biografi på Turboneger. Det er Holgers oppgitthet et eksempel på. Turboneger er stort. Boka burde kommet før, men den kom altså nå.

Turboneger, eller Turbonegro, har holdt på lenge. Jeg har to klare tidlige minner om Turbo, eller TRBNGR, som de het i begynnelsen. Det første er et konsertopptak med nåværende Aftenpostenjournalist og norsk pønkelegende Harald Fossberg på vokal. Det var vilt. Det var ustabilt, intenst og ikke minst utrolig fengende. Turboneger fjetret meg med sin soniske Stoogesrock. Jeg hadde ikke sett lignende.

Mitt andre tydelige Turbominne var en hjemme-alene-fest. Vi var vel 15 og Turbonegers debutalbum, «Hot Cars and Spent Contraseptives» ble flittig spilt på den tida. På denne plata er det en fantastisk «hidden bonus track». Turboneger fylte tomrommet på debuten sin med et 25 minutter langt lydspor fra en homsepornofilm hvor en sadistisk sheriff lever ut sin seksualitet på en innsatt. Vi digga da. Vi skjønte humoren. Siden da var Turboneger en «all time»-favoritt.

Det var alltid moro med Turboneger. Musikken fengte, tekstene var tidvis geniale og utrolig underholdene, men noe av det beste var turnedagboka som ble trykt som føljetong i nu nedlagte «Rock Furore». Jeg lo meg skakk av historier om bandbussen som ble sittende kilt under et trafikkskilt, hvordan Hank von Helvete ble nektet å gå på scena på sin egen konsert, av vaktene(!) og hvordan enkelte begynte å tisse blod – med rompehullet, etter mange lange netter på turne.

Unødvendig å si kanskje, jeg hadde store forventning til Moslets biografi. Han har jo et tyve år gammelt reservoir av alkoholindusert nihilisme å øse av. Jeg må derfor innrømme at jeg ble litt skuffet.

Bandbiografier er som regel mest underholdende i begynnelsen, når bandet er ungt og møter omgivelsene med en fandenivoldskhet bare übermennesker kan besitte. Det er da det skjer mest galskap, samtidig som de er undereksponert i media. Derfor blir historier fra gamle dager gull verdt for fans. Kanskje verdens beste bandbiografi er «The Dirt», om skandalerockerne Mötley Crüe. The Dirt er på sitt mest underholdene i begynnelsen og blir litt kjedelig når vi kommer til at medlemmene skal streite seg opp.

Jeg ble litt skuffa over at det var langt mellom latterbrølene i Moslets biografi. Dette skyldes hvordan forfatteren velger å vinkle boka innledningsvis. Det er nok av fantastisk materiale å ta av til å lage minst tre helafteners spillefilmer av - minst.

«Sagaen om Denimfolket» klarer innledningsvis ikke helt å bestemme seg om den bare skal ta for seg Turbonegers spede begynnelse, eller hele scenen de var en del av på slutten av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet. Det er utrolig interessant materiale og ære være Moslet for at han tar tak i denne nære og essensielle, men litt neglisjerte delen av norsk rock. Men han burde ha vært klarere på hva han ønsker å formidle. Jeg får en følelse av at den tåpelig undertittelen kom sent i skriveprosessen for å forankre det tematiske spriket.

«Hvor er det han vil nå da?» tenker jeg når Moslet i starten forklarer leseren hvordan amerikansk undergrunnsrock artet seg på 80-tallet. Det trengs ikke. Om du har en interesse av å lese en fem hundre siders bok om Turboneger er mye av det Moslet serverer unødvendig informasjon. Du vet det fra før. Jeg skjønner han brenner for emnet, men det blir for langt. Det blir for kjedelig. Det virker som om Håkon Moslet prøver både å skrive både for nyfrelste Turbojugend og oss som kjenner bandet fra gammelt av. Jeg får litt følelsen av å lese en hovedoppgave – alt skal med for å vise sensor at man kan.

Hovedoppgavefølelsen forsterkes også av at Moslet siterer andre bandbiografier direkte i lengre avsnitt. Det ødelegger flyten i boka og gir en fragmentert leseropplevelse sjangermessig. Dette går dessverre igjen utover i boka. Sitat brukes også flere ganger i ulike sammenhenger. Bi-personer kommer og går, ganske vilkårlig egentlig. Det hele virker uferdig. Håkon Molset forsetter også å forklare selvfølgeligheter utover i boka, for eksempel hva en Nightliner bandbuss er. Jeg synes også det er unødvendig å bruke en hel side på å si at kokain er morsomt, men gjør deg følelsemessig avstumpet. Det passer i Dagbladet, ikke i en bandbiografi.

«TRBNGR – sagaen om denimfolket» er på over fem hundre siden og kunne med fordel vært kutta ned hundre sider uten at det hadde gått ut over innholdet. Noen burde brukt en uke ekstra på å bearbeide materialet før det ble sent til trykkeriet.

Håkon Moslet har gjort en glimrende jobb med å samle inn og bearbeide informasjonen, så nettopp derfor er denne kritikken berettiget. Han har hatt et fantastisk materiale å ta av, så når det endelige resultatet blir litt blodfattig er det trist. En ting jeg gledet meg over når jeg leste boken er hvor tidvis presist og elegant Håkon Moslet distribuerer narrativet. Akkurat når jeg skal til å etterlyse noe, så dukker det opp. På slutten av boka gir Moslets en veldig fin beskrivelse av hvordan dagens Turboneger fungerer og gir leseren et innblikk i en bandverden som sjelden kommer frem i dagspressen.

Selv om Turboneger har en klar og tydelig ideolog i Thomas Seltzer, skulle jeg ønske det var viet litt mer tid på de andre bandmedlemmene også. Pål Pot Pamparius virker som en fantastisk rabiat karakter, men får bare en birolle. Jeg skulle også ønske de involverte fikk fortelle mer med egne ord om tingene som skjedde. Det funker veldig bra når Knut Schreiner får føre historien i lengre bolker.

«TRBNGR – sagaen om denimfolket» er nødvendig bok. Den er obligatorisk lesning for alle som har interesse for norsk rock og den er tidvis veldig underholdende. Det virker bare altfor uferdig og ubearbeidet.

En annen ting som trekker ned helhetsinntrykket er at det ikke er tatt med en komplett Turboneger-diskografi eller et stamtre over medlemmer gjennom historien. Håkon Moslet har gjort en stor jobb og har levert en fyldig bok, men den mangler fandenivoldskhet. Hvorfor får vi ikke vite hvem som innledet et seksuelt forhold til den transen i Ullevålsveien, for eksempel?

Alle biografier kan ikke være «The Dirt» heller, men «TRBNGR – sagaen om denimfolket» kunne vært det nærmeste vi har i Norge. Jeg tror derfor ikke dette blir den eneste Turboneger-biografien som vil bli skrevet.

Karakter: 4 av 10

Flere litteraturanmeldelser i ABC Nyheter

ABC Nyheter Litteratur

ABC Nyheter Kultur

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02 Frankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01 FN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35 NHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54 Syriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Tyrkia og SDF anklager hverandre for avtalebrudd13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07 Helseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54 Fem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17 Redningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20 Trump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Nytt Brexit-nederlag for Johnson06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43 Biden gjør byks på måling02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang
Siste nytt
18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02PengerFrankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01PengerFN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35PengerNHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54VerdenSyriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenTyrkia og SDF anklager hverandre for avtalebrudd13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07NorgeHelseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54NorgeFem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeRedningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgePolitiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20VerdenTrump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenNytt Brexit-nederlag for Johnson06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43VerdenBiden gjør byks på måling02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus