PST vil følge med dyrevernere

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vil øke virksomheten for å forebygge aksjoner fra ekstreme dyrevernaktivister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trondheim (NTB-Skjalg Fremo): Den antatte sabotasjen mot Midt-Norsk Fôr i Trondheim natt til mandag er én årsak til dette.

Fungerende informasjonssjef Martin Bernsen i PST sier til NTB at forebygging av denne typen aksjoner «ikke har hatt spesiell høy prioritet sammenlignet med kontraterror». I 2006 var det svært liten aktivitet.

- Men vi har sett en økning av slike aksjoner i 2007. Da må også vi jobbe mer aktivt på dette området, sier Bernsen.

PSTs ansvar

PST har ansvaret for å forebygge aksjoner som den i Trondheim natt til mandag, der aksjonistene etterlot seg tydelige spor, blant annet i form av tre udetonerte brannbomber. Denne saken etterforskes av Sør-Trøndelag politidistrikt, som torsdag ikke hadde nye opplysninger om etterforskningen.

Politiet har bedt om tips fra publikum, og etterlyser blant annet opplysninger om en hvit Mercedes som skal være sett i nærheten av Midt-Norsk Fôr natt til søndag - ett døgn før en tankbil ved bedriften ble satt i brann.

- Vi etterforsker veldig bredt, sier politioverbetjent Geir Ole Momyr, som leder etterforskningen i Trondheim. Tekniske undersøkelser pågår, blant annet for å finne spor på brannbombene som er funnet.

- Vi prøver å lete etter spor på det vi har, sier Momyr.

Foreløpig kan han ikke sin om brannbombene er av norsk eller utenlandsk opprinnelse, og han har heller ikke andre opplysninger å gi om etterforskningen.

Nettsted

Martin Bernsen i PST er også sparsom med opplysninger. Han vil ikke si hva PST vet om det miljøet som antas å stå bak denne typen aksjoner, og som åpenbart har én eller annen tilknytning til nettstedet Dyrenesfrigjoringsfront.com, der det finnes omfattende informasjon om slike aksjoner.

- Vi ønsker ikke å avsløre hva vi vet og ikke vet. Men det er et lite miljø i Norge, sier Bernsen.

Hvem som står bak nettstedet Dyrenesfrigjoringsfront.com har politiet etter alt å dømme hittil ikke klart å avsløre. Datasikkerhet - og hvordan unngå å etterlate spor - er ett av de temaene som blir behandlet i artikler på dette nettstedet. (©NTB)

Personvernpolicy