Roh og Kim enige om historisk fredserklæring

Roh og Kim enige om historisk fredserklæring
Roh og Kim enige om historisk fredserklæring

Lederne for Nord-Korea og Sør-Korea har undertegnet en erklæring om fred og tettere økonomisk samarbeid mellom de to landene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to lederne ber samtidig Kina og USA delta i samtaler om en fredsavtale som formelt avslutter Koreakrigen mellom 1950 og 1953, melder nyhetsbyrået Yonhap.

USA har sagt at de kan være med i slike forhandlinger når Nord-Korea har skrinlagt sitt atomvåpenprogram, noe regimet i Pyongyang gjorde onsdag. Nord-Korea gikk da med på å legge fram fullstendig informasjon om sine atomprogrammer og uskadeliggjøre enheter ved atomanlegget Yongbyon innen utgangen av 2007.

Den historiske fredserklæringen ble undertegnet av Sør-Koreas president Roh Moo-hyun og den nordkoreanske lederen Kim Jong Il torsdag, som er siste dag av det tre dager lange historiske toppmøtet. Erklæringen bygger på forsoningsprosessen som startet under det forrige toppmøtet i 2000.

Togforbindelse

De to lederne ble under møtet også enige om å gjenopprette en godstogforbindelse over den strengt bevoktede og minelagte grensen mellom de to landene.

Togforbindelsen har vært nede siden Koreakrigen. Godstogene skal transportere varer som blir produsert på industriparken på nordkoreansk side av grensen. Industriparken driver av sørkoreanske selskaper og var et resultat av det forrige toppmøtet.

Kim og Roh ble under møtet også enige om at det skal holdes toppmøter på jevnlig basis fremover.

USA overvåker avtale

Atomavtalen som ble kunngjort onsdag ble inngått mellom Nord-Korea og de fem andre landene som deltar i de såkalte sekslandssamtalene.

Kinas viseutenriksminister Wu Dawei sa at som en del av avtalen skal USA lede arbeidet med å overvåke avviklingen av Yongbyon-anlegget. USA vil også stå for finansieringen av det innledende arbeidet.

- Dagens uttalelse viser den felles forpliktelsen til de seks landene om å realisere en Korea-halvøy uten kjernefysiske våpen, sa USAs president George W. Bush.

I løpet av de to neste ukene vil USA sende en ekspertgruppe til Nord-Korea for å forberede stengningen av atomanlegget. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus