The Cult: «Born Into This» (Roadrunner/Bonnier Amigo)

Kult

The Cult ser seg tilbake og leverer sitt beste album siden slutten av 80-tallet. Formelen er atter en gang streit hard rock med gode melodier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Southern Death Cult ble til Death Cult og endelig The Cult. Etter den noe famlende debuten «Dreamtime» i 1984, slo de igjennom året etter med «Love». Denne inneholdt relativt tidstypisk goth rock og gjorde det best i Storbritannia. Bandet ønsket naturlig nok innpass på det amerikanske markedet og fikk Rick Rubin til å produsere oppfølgeren «Electric». Dette var en hard rock plate i Ac/Dc gata, men det var først med «Sonic Temple» fra 1989 at bandet virkelig fikk et stort, internasjonalt publikum. Ved overgangen til 90-tallet var The Cult et band som fylte arenaer i statene.

Oppfølgerne «Ceremony» fra 1991 og «The Cult» fra 1994 maktet ikke å opprettholde bandets status og kort tid etter sistnevnte la medlemmene gruppa på is. Bandet gjorde comeback i 2001 med «Beyond Good And Evil» med dertil hørende turne. Suksessen var moderat og vokalist Ian Astbury hoppet på muligheten til å leke Jim Morrison sammen med Robbie Krieger og Ray Manzarek fra The Doors. Nå har han imidlertid på ny slått seg sammen med sin gamle parhest Billy Duffy, og sammen med bassist Chris Wyse og trommeslager John Tempesta (Testament, Exodus, White Zombie) presenterer de «Born Into This».

Platen er produsert av Youth fra Killing Joke og er et tydelig steg tilbake til det lydbildet bandet hadde i begynnelsen, uten at det låter gammelt av den grunn. Både lyd og låtmateriale kan egentlig minne om en blanding av «Love» og «The Cult», og som gammel fan er jeg tilfreds med resultatet. Platen innehar nødvendig variasjon og et flertall av låtene holder god klasse. I tillegg leverer bandet, og særlig Astbury, overbevisende.

Tittelkuttet åpner ballet og er fengende, riffsterk hardrock uten fiksfakseri. «Citizens» kunne vært hentet fra «Love» mens singelen «Dirty Little Rockstar» er den tøffeste Cult-låta siden glansdagene. Denne vil lokke selv den mest hardbarka rocker ut på dansegulvet. «Holy Mountain» er en rolig, stemningsfull sak der Ian Astbury viser at han har flere uttrykk å spille på.

«I Assassin» rocker i Led Zeppelin territoriet, mens «Illuminated» og «Sound Of Destruction» igjen tar oss tilbake til «Love» perioden. Det oppdaterte lydbildet gjør imidlertid at det er mye mer trøkk i The Cult i dag. Dette, sammen med låtmaterialet, gjør «Born Into This» til bandets sterkeste utgivelse siden «Sonic Temple». Overraskende og jævlig cult!

Karakter: 8 av 10

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus