FN-utsending vil treffe juntalederen i Burma

Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs spesialutsending Ibrahim Gambari håper å møte lederen for militærjuntaen i Burmas nye hovedstad Naypyidaw mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gambari håper å overtale militærjuntaen til å unngå voldelige sammenstøt med demonstrantene som protesterer mot Burmas diktatorstyre.

Han møtte noen av landets militære ledere søndag, men han har ennå ikke møtt lederen for militærjuntaen, general Than Shwe, melder BBC.

Mandag returnerte han derfor til Naypyidaw.

Gambari ser fram til å møte Than Shwe før han forlater området, opplyser FN i en pressemelding.

Møtte Suu Kyi

Juntaen tillot søndag overraskende Gambari å møte opposisjonsleder Aung San Suu Kyi i Rangoon, der et stort antall tungt bevæpnede soldater og politi er utplassert for å hindre nye demonstrasjoner.

Spesialutsendingen Gambari skal være den første utlendingen som møter Suu Kyi på ti måneder.

De to snakket sammen i over en time i en bygning i nærheten av huset der Suu Kyi holdes i husarrest. Kvinnen som vant Nobels fredspris i 1991, har blitt et symbol på Burmas kamp for demokrati.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skremt

Rundt 20.000 soldater og politifolk vokter nå gatene i Rangoon. Antallet demonstranter er mye lavere enn for noe dager siden. Årsaken er at folk er skremt, melder BBC.

Flere hundre personer er arrestert og minst ti personer er drept i forbindelse med demonstrasjonene i Burma, mot 45 år med militært diktatorstyre.

Protestene kom etter at myndighetene økte prisene på drivstoff dramatisk 19. august og økte i styrke da Burmas munker tok på seg en ledende rolle.

Singapores statsminister Lee Hsien Loong ber de militære lederne om å søke forsoning og hjelpe Gambari med å finne en vei ut av krisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Reaksjoner

Japan opplyser at de vurderer å innføre sanksjoner eller andre tiltak overfor militærjuntaen i Burma.

- Japan vurderer strenge tiltak, sier talsmann for regjeringen Nobutaka Machbimura.

- Japan er svært bekymret for demokratiseringsprosessen og menneskerettighetssituasjonen i Burma og vi kommer til å fortsette å ta opp spørsmålet, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En japansk utsending reiste søndag til Burma for å oppfordre militærregimet til å etterforske hva som skjedde da den japanske videojournalisten Kenji Nagai ble drept under demonstrasjoner i Rangoon torsdag. Han ble tilsynelatende skutt av en soldat på kloss hold.

- Jeg kommer til å be om full etterforskning av den grufulle episoden og kreve at sikkerheten til japanske statsborgere blir ivaretatt, sa viseutenriksminister Mitoji Yabunaka like før avreise fra flyplassen i Narita søndag. (©NTB)