Fukuda blir ny statsminister i Japan

Fukuda blir ny statsminister i Japan
Fukuda blir ny statsminister i Japan

Yasuo Fukuda blir ny statsminister i Japan. Nå krever opposisjonen nyvalg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOTO:

71 år gamle Yasuo Fukuda ble søndag valgt som ny president i LDP, og han blir dermed partiets kandidat til å overta som statsminister etter Shinzo Abe. Foto: REUTERS/Issei Kato (JAPAN)

71 år gamle Fukuda ble søndag valgt som ny partileder i regjeringspartiet Liberaldemokratene (LDP). Det regnes dermed som sikkert at han vil overta som statsminister etter Shinzo Abe (53).

- Vi er i en svært vanskelig situasjon, og jeg vil jobbe for å fornye partiet og gjenvinne folkets støtte, sa Fukuda til partifellene etter ledervalget.

LDP led et knusende nederlag i valget til nasjonalforsamlingens overhus i juli, og partiet er rammet av en rekke politiske skandaler den siste tiden. Men sammen med koalisjonspartnerne har LDP fortsatt et klart flertall i underhuset, og han er derfor sikret seier når nasjonalforsamlingen velger ny statsminister tirsdag.

Krever nyvalg

Demokratene, som er Japans største opposisjonsparti, ber Fukuda om å oppløse nasjonalforsamlingen og skrive ut nyvalg når han overtar som statsminister.

- Folket ønsker ikke bare et maktskifte innad i LDP. Enhver regjering som mangler støtte fra folket vil før eller siden havne i en fastlåst situasjon, uttaler partiets generalsekretær Yukio Hatoyama i en pressemelding.

Demokratene motsetter seg en forlengelse av Japans marineoppdrag til støtte for de USA-ledede styrkene i Afghanistan. Fukuda har sagt at han vil kjempe for en forlengelse av oppdragets mandat, som utløper 1. november.

Fukuda regnes som en moderat politiker som vil jobbe for å forbedre Japans forhold til nabolandene.

Politisk vakuum

Den avtroppende statsministeren ble lagt inn på sykehus med stressrelaterte magesmerter etter at han 12. september overraskende kunngjorde at han ville trekke seg. Abe var ikke til stede da partiet valgte ny leder, men uttalte seg gjennom et brev som ble lest opp høyt på møtet.

- Jeg ber partiet og folket om unnskyldning for å ha skapt et politisk vakuum ved å trekke meg på et slikt avgjørende tidspunkt, sa Abe i brevet.

Blant partimedlemmene som deltok i avstemningen søndag, var det 330 som stemte på Fukuda. 197 partimedlemmer stemte på hans eneste utfordrer, den tidligere utenriksministeren Taro Aso (53).

Én stemme ble forkastet. (©NTB)

Personvernpolicy