101 skolebarn er forsvunnet i Oslo

101 skolebarn er forsvunnet i Oslo
101 skolebarn er forsvunnet i Oslo

En måned etter skolestart har 101 elever fortsatt ikke møtt opp ved skolene i Oslo. Trolig har mange av dem blitt sendt til militær- og koranskoler i utlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nesten alle elevene som ikke har møtt opp til skolestart, har minoritetsbakgrunn, viser en undersøkelse Dagsavisen har gjort ved Oslos 144 grunnskoler på barne- og ungdomstrinnet.

– Ingen vet hvilke forhold disse barna lever under. Mange befinner seg hos slektninger i utlandet, mens foreldrene er i Norge. Verken skole eller barnevern har mulighet eller ressurser til å finne ut hvordan disse barna har det. Dette til tross for at vi snakker om norske barn, sier Gerd Fleischer i Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF).

Undersøkelser skolene selv gjør, bekrefter at mange av barna befinner seg i foreldrenes hjemland. I de tilfellene skolen kommer i kontakt med foreldrene, blir sykdom og problemer med å skaffe flybilletter, ofte oppgitt som årsak til at barna ikke kommer hjem til Norge.

Samtidig velger noen innvandrerforeldre bevisst bort norsk skole. Ifølge en rapport fra Høyskolen i Oslo i fjor mente pakistanske foreldre at barna ville være best tjent med å gå på engelskspråklige eliteskoler, koranskoler og skoler drevet av det militære i foreldrenes hjemland.

Fleischer er enig i rapportens konklusjon om at ungdom som har hatt kortere eller lengre opphold på skoler i foreldrenes hjemland, sliter når de kommer tilbake til Norge.

Oslo-skolene har totalt 50.000 elever i grunnskolen, hvorav 18.000 har minoritetsbakgrunn. (©NTB)

Personvernpolicy