RV-lederen krever valget i Bergen annullert

RV-lederen krever valget i Bergen annullert
RV-lederen krever valget i Bergen annullert

RV-leder Torstein Dahle mener valget i Bergen må annulleres, fordi flere hundre personer skal ha blitt forhindret fra å stemme fordi de manglet legitimasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bergen (NTB): Dahle har sendt skriftlig klage til valgstyret i Bergen, som så må bringe klagen videre til Kommunal- og regionaldepartementet.

– Det var ikke minst fattige mennesker som ble skadelidende, gjerne folk med rusproblemer, og en del unge og eldre som ikke har nødvendig legitimasjon med foto, sier Dahle til Bergens Tidende.

Dahle har regnet ut at Miljøpartiet De Grønne (MDG) trolig har gått glipp av et bystyremandat som følge av at mange har blitt forhindret fra å stemme. Etter hans beregninger manglet partiet 350 stemmer.

– Dette høres kanskje rart ut for de fleste av oss som både har bankkort og annen legitimasjon. Men slik er virkeligheten. Jeg vet at folk unnlot å møte opp fordi de ikke har slik legitimasjon, og valgstyret har selv opplyst at mange måtte avvises i valglokalet, sier Dahle.

Billigste måte å skaffe seg legitimasjon på er Postens ID-kort, som koster 261 kroner. Men ifølge Dahle er selv dette mange penger for folk som ikke har råd til å spise middag hver dag.

Departementet vil se på saken så fort som mulig.

– Loven krever at folk legitimerer seg når de skal stemme. Jeg vil ikke forskuttere saksbehandlingen, men dette skal ikke være grunn nok til å kreve valget annullert, sier statssekretær Dag-Henrik Sandbakken.

Før valget sendte departementet ut et rundskriv til kommunene der de bad dem utøve skjønn ved stemmegivning. (©NTB)

Personvernpolicy