Innrømmer at norske styrker kan ha drept

Innrømmer at norske styrker kan ha drept
Innrømmer at norske styrker kan ha drept

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sier at det er grunn til å anta at norske styrker har drept «fiendtlige elementer» i Afghanistan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kan ha drept

– Det kan skje at norske styrker dreper fiendtlige elementer. Det er grunn til å anta at det har skjedd, og det er ikke noe vi legger skjul på, sier forsvarsminister Anne Grete Strøm-Erichsen. Her er Strøm-Erichsen sammen med oberst Odd Egil Pedersen, kontingentsjef for de norske styrkene i Afghanistan.

Foto: Scanpix

I et intervju med VG går forsvarsministeren lenger enn norske myndigheter tidligere har gjort i å innrømme at norske spesialstyrker i Afghanistan har tatt menneskeliv i kamp.

– Det kan skje at norske styrker dreper fiendtlige elementer. Det er grunn til å anta at det har skjedd, og det er ikke noe vi legger skjul på, sier Strøm-Erichsen.

Ingen tall

Pressetalsmann oberstløytnant Petter Lundqvist i Forsvarsstaben sier at i den grad norske styrker er i kamp, er det en implisitt konsekvens at de kan drepe sine motstandere.

Noen opptelling på hvor mange som er drept av norske soldater finnes ikke.

– Erfaringen viser at motparten raskt fjerner sine døde og sårede, slik at opptelling i ettertid heller ikke lar seg gjennomføre, sier Lundqvist til VG.

Helt får medalje

Avisen skriver også at en marinejeger som deltok i kamper i den Taliban-infiserte Helmand-provinsen i Sør-Afghanistan under den USA-ledede operasjonen «Operation Enduring Freedom» i 2005, er innstilt til den høyeste utmerkelsen en stridende nordmann kan få.

Krigskorset med sverd er ikke blitt utdelt etter den andre verdenskrig, og det er regjeringen som til slutt bestemmer om soldaten vil få den aller høyeste utmerkelsen.

Ufattelig mot

I boken «Norges hemmelige krigere – kommandosoldater i kamp mot terror» av VG-journalist Tom Bakkeli som kommer 11. september, blir angrepet på de norske spesialsoldatene som foranlediget innstillingen, behørig omtalt. VG siterer fra boken blant annet at marinejegeren viste et «ufattelig mot, kunnskap og kreativitet. Han tok i bruk et vell av metoder, riktige handlinger, som reddet livet til flere av kollegene».

Bakkeli skriver også i boka at flere av kulene fra de angripende Taliban-soldatene «sneiet de norske soldatene med bare millimeters klaring». (©NTB)

Personvernpolicy