Det viktige kysset

Det viktige kysset
Det viktige kysset

Et kyss kan avsløre om du passer genetisk sammen med personen du kysser, mener amerikanske forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et kyss kan virke tennende eller avskrekkende. Dersom du har opplevd sistnevnte, er sjansene for at personen du kysset var feil for deg - på det genetiske planet.

Det mener forskere fra University of Albany i USA å ha kommet fram til:

- Når to personer kysser hverandre foregår det en rik og komplisert utveksling av informasjon som involverer signaler i form av kjemikaler, berøring og kroppsstilling.

- Dette kan aktivere utviklede mekanismer som har som funksjon å avskrekke mot reproduksjon blant individer som ikke passer sammen genetisk sett, sier Gordon G. Gallup i en pressemelding fra universitetet.

Sammen med en gruppe andre forskere fikk Gallup 1041 studenter til å svare på spørsmål om nettopp kyssing.

Bare fem av de spurte hadde aldri opplevd å kysse noen romantisk, mens mer enn 200 hadde kysset mer enn 20 partnere.

Viktigere for kvinner

Forskerne kom fram til at kvinner og menn har vidt forskjellige holdninger til kyssing:

Kvinner legger større vekt på kyssing, og de fleste ville aldri hatt sex uten at kyssing var en del av akten.

Kyssing før, under og etter sex er ikke like viktige for menn, som ifølge studien også godt kunne tenke seg å ha sex med en som de ikke ville betegne som en «god kysser».

Videre kom de fram til at menn oftere tar initiativ til å kysse med åpen munn og tungekontakt. Forskerne spekulerer også på om spyttutvekslingen som skjer når man kysser, har en biologisk effekt. Spytt fra menn inneholder nemlig målbare mengder av hormonet testosteron, som kan påvirke libido.

Parringsritual

Forskerne mener studien beviser at romantisk kyssing kan spille en viktig rolle som et tilpasset beile- eller parringsritual.

- Mens mange ulike faktorer kan føre to mennesker sammen i en romantisk forbindelse, kan kysset - spesielt det første kysset - føre til at forbindelsen brytes, sier Gallup.

Ifølge studien er kyssing mellom partnere i romantiske eller seksuelle forhold vanlig i mer enn 90 prosent av menneskekulturer. I tillegg er en form for kyssing vanlig blant andre pattedyr enn mennesker, som for eksempel sjimpanser.

Kilder: Sciencedaily.com og Forskning.no.

Les også: Klinte til for verdensrekord.

Personvernpolicy