Bhatti snart sittet fengslet i over ett år

Terrortiltalte Arfan Q. Bhatti vil med mandagens kjennelse om åtte uker i varetekt, sitte fengslet i over ett år uten at saken har vært oppe for domstolen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arfan Bhatti er tiltalt for å ha planlagt terrorangrep mot to ambassader og for å ha skutt mot den jødiske synagogen i Oslo. Arkivfoto: Politiet / SCANPIX.Arfan Bhatti er tiltalt for å ha planlagt terrorangrep mot to ambassader og for å ha skutt mot den jødiske synagogen i Oslo. Arkivfoto: Politiet / SCANPIX.

Oslo (NTB-Steinar Schjetne og Åshild Langved): Bhatti ønsket å bli løslatt fra varetekt mot meldeplikt to ganger i uka, mens Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i første omgang ville at trettiåringen skulle sitte i varetekt i åtte uker til, med brev- og besøkskontroll.

Mandag ettermiddag kom kjennelsen fra Oslo tingrett med begjæring om ytterligere åtte uker i varetekt under brev-og besøkskontroll.

Kritiserer tidsbruken
Arfan Q. Bhattis forsvarer, advokat Arild Holden, hadde ikke vært i kontakt med sin klient etter at kjennelsen ble avsagt mandag, men sier de begge var forberedt på åtte nye uker i varetekt.

- Min kommentar til kjennelsen er at jeg ikke synes den står i stil med mistanken. Jeg vil stå hardt på for å få alle fakta på bordet, sier Holden til NTB.

Han er sterkt kritisk til det lange tidsforløpet i terrorsaken.

Etter at Bhatti ble fengslet første gang for snart tolv måneder siden, har påtalespørsmålet vært uavklart. Når det nå er tatt ut tiltale, frykter Holden at det vil ta ytterligere måneder før saken kommer opp for retten.

- Bare det at det har tatt fire måneder for statsadvokaten å ta den påtalemessige avgjørelsen, tilsier at det har vært mange bevismessige huller, sier Holden.

Vanskelig å etterforske

Politiadvokat Eivind Vigeland i PST understreker at Bhatti-saken har vært vanskelig å etterforske.

- Det er en komplisert sak, der det har dukket opp nye forhold underveis, som vi har måttet etterforske. Det har medført at varetektsperioden har trukket ut, sier Vigeland til NTB.

Også etter at etterforskningsmaterialet og politiets innstilling om tiltale ble oversendt statsadvokat Katharina Rise i mai, har hun fått nye beviser i saken, ifølge Vigeland.

- At statsadvokaten har vurdert hovedbevisene slik vi har gjort, viser at vi åpenbart ikke er på villspor, sier Vigeland.

Krever innsyn
Bhatti krever nå innsyn i dokumenter, etterforskningsmateriale og råmateriale fra etterforskningen som hittil ikke er gitt forsvaret.

Holden mener PST har brukt mye krefter på å fremstille Bhatti som en skruppelløs terrorist med internasjonale forbindelser.

- Men resultatløs etterforskning blant annet i Europa og USA viser det motsatte. Vi mener dette er et viktig bevis i seg selv, og at det vil skape et formildende bilde av Bhatti, sier han.

Bhatti har sittet i fengsel siden 22. september i fjor. (©NTB)

Personvernpolicy