Afghansk gisseldrama over

Afghansk gisseldrama over
Afghansk gisseldrama over

Det seks uker lange gisseldramaet i Afghanistan er over. Taliban har satt fri de siste sju bortførte sørkoreanerne, sier guvernøren i Ghazni-provinsen sør i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over

Røde Kors-folk tar seg av frigitte sørkoreanske gisler i Galan-distriktet i provinsen Ghazni sørvest for Afghanistans hovedstad Kabul torsdag. Det seks uker lange gisseldramaet i Afghanistan er over etter at den islamistiske Taliban-militsen har satt fri de siste sju bortførte sørkoreanerne. Alle de sju som ble frigitt torsdag, var kvinner, fortalte øyenvitner til overleveringen.

Foto: Scanpix

Den internasjonale Røde Kors-komitéen (ICRC) opplyste torsdag ettermiddag også at alle sju var brakt i sikkerhet. En talsmann for islamistgruppen Taliban sa tidligere at to grupper med gisler skulle hentes fra ulike oppholdssteder.

Øyenvitner bekreftet senere at samtlige sju gisler var overlevert til Røde Kors-folk.

– De frigitte hviler ut, og de kommer snart til å reise fra Afghanistan, opplyste en ikke navngitt diplomat ved Sør-Koreas ambassade i Kabul.

Forhandlinger

Talibanfolk og sørkoreanske tjenestemenn har forhandlet om frigivelse av gislene i byen Ghazni, om lag 140 kilometer sør for den afghanske hovedstaden Kabul. Til sammen 23 sørkoreanerne fra en kristen kirkegruppe ble bortført i Ghazni-provinsen 19. juli.

To av gislene ble drept og to er tidligere satt fri, mens tolv ble frigitt i flere puljer torsdag. Taliban lot sørkoreanerne gå etter at regjeringen i Seoul lovet å trekke sine 200 soldater ut av Afghanistan i løpet av året.

Tilbaketrekkingen har lenge vært planlagt, og regjeringen kan derfor ikke anklages for ettergivenhet på dette punktet. Men den har fått kritikk for å ha lovet Taliban å sette en stopper for at sørkoreanske kristne driver misjonsvirksomhet i Afghanistan.

– Seier

Avisen Korea Times mener på sin side at frigivelsen av de fleste av gislene er en «betydelig diplomatisk seier» for Seoul-regjeringen. Mange sørkoreanere syns gislenes åndelige ledere har et stort ansvar for det som skjedde.

– Jeg undrer meg over at kirkesamfunnet deres var så uansvarlig at det lot dem dra til det farlige landet. De var på feil sted til feil tid, og de reiste på en slik måte at de tiltrakk seg oppmerksomhet, sa faren til ett av de to drepte gislene torsdag.

USA har ønsket frigivelsene velkommen. En talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet vil ikke kommentere spekulasjoner om at avtalen Sør-Korea har inngått med Taliban, kan føre til flere gisseltakinger i Afghanistan. (©NTB)

Personvernpolicy