12 myter om PC og Windows

12 myter om PC og Windows
12 myter om PC og Windows
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lyst på ny PC eller kanskje en Mac? Før du går til innkjøp skal vi avlive noen velkjente myter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det eksisterer mange «sannheter» om PCer som kan virke opplest og vedtatt. Svært mange er myter som henger igjen fra en svunnen tid, fra den gang PCen var et særdeles sårbart verktøy som kunne knele av selv de enkleste utfordringer.

Andre myter er knyttet til hva du som bruker egentlig trenger når du skal se etter en ny PC, eller ønsker å oppgradere den du allerede har.

De fleste PCene er dessuten utstyrt med et ikke mindre myteomspunnet operativsystem, Microsoft Windows. Og Windows krasjer jo hele tiden, ikke sant?

Vi har samlet noen av de mest kjente Windows- og PC-mytene, og håper våre kommentarer kan være med å avlive noen av de mest seiglivede av dem.

Test hvor raskt nettet ditt akkurat nå

Myte 1:
En PC med Windows blir angrepet av virus i samme øyeblikk som den kobles til nettet.
Virustrusselen er der, men den er som regel svært overdrevet. Hvis du bare besøker «trygge» nettadresser og bruker sunn fornuft når du åpner epostvedlegg, er sjansene for at du blir angrepet mikroskopiske sett i forhold til hva man får inntrykk av når man leser pressemeldinger fra antivirusselskapene.

Men et oppdatert antivirusprogram er naturligvis å anbefale, du finner flere gratis og gode i denne artikkelen.

Myte 2:

En PC uten dedikert grafikkort fungerer dårlig.
For mange brukere er dette en meget overdrevet påstand. I praksis kan mange klare seg meget godt med en integert grafikkbrikke på hovedkortet i PCen.

Våre tester viser at disse holder til «alt» av video, kontorprogrammer, nettsurfing, bildebehandling og enklere spill på nettet. Hvis du derimot er glad i spille avanserte 3D-spill er et dedikert grafikkort påkrevet, og har du en 17" eller 19" skjerm kommer du langt med et kort til en tusenlapp. Et slikt kort kan du dessuten putte inn i PCen senere dersom behovet melder seg.

Merk at dette gjelder stasjonære PCer. Bærbare PCer er som regel vriene å oppgradere på grafikksiden.

Myte 3:
En Mac er et bedre valg enn en PC.
Denne påstanden er like meningsløs som å påstå at kjøttkaker er bedre enn fisk. Begge har sine styrker og svakheter, for ikke å glemme tilhengere og motstandere. Mac-miljøer framhever ofte fraværet av virus, god design og brukervennlighet, mens pris, oppgraderingsvennlighet og mangfoldighet på program- og maskinsiden ofte brukes som argumenter for å velge en PC.

Hva som er «best» avhenger først og fremst av hvilke behov brukeren har.

Myte 4:
Batteriet i en bærbar PC må lades helt ut innimellom, ellers kortes levetiden raskt.
Dette var et problem med gamle bærbare som benyttet nickel cadmium-baserte batterier. Nyere PCer bruker lithium ion-baserte batterier, som fungerer annerledes, og disse trenger ikke å lades helt ut.

Det kan imidlertid være smart å gjøre det en gang i mellom, ikke for å forlenge levetiden, men for å sikre at batterinivåindikatoren i operativsystemet er å stole på.

Les også: Slik øker du batterilevetiden

Myte 5:
En bærbar PC til 5.000 kroner er bortkastede penger
Vi hadde kanskje vært enige for to år siden. I dag er oftere og oftere PCer til 5.000 kroner utstyrt med dobbelkjerneprosessor, godt med minne og romslige harddisker, og vil i mange tilfeller være mer enn kraftig nok for store brukergrupper, ikke bare i kjøpsøyeblikket, men i flere år.

Er du av dem som bruker PCen til å kommunisere med omverdenen, se bilder, spille musikk, surfe på nettet, skrive et dokument og se en film i ny og ne, tilhører du med stor sannsynlighet denne gruppen.

Myte 6:
En Windows-PC blir tregere og tregere, og må byttes ut når den når sirup-stadiet.
Dette er en velkjent påstand som bare er delvis korrekt. Det er klart at en gammel windowsinstallasjon med overfylt register og lassevis med spyware og andre uhumsketer, gjerne krydret med alvorlig fragmenterte filer på harddisken, er med på å gjøre PCen din treg.

Men denne tregheten er knyttet til programvaren, ikke maskinvare. I praksis vil en reinstallasjon av operativsystemet gjøre underverker, og du får ofte følelsen av å ha en helt nye PC igjen!

Myte 7:
Bygg eller oppgrader aldri en PC uten antistat-lenke, det vil ødelegge maskinvaren.
Plasser begge hendene på metallet i kabinettet før du berører maskinvaren. Det er mer enn nok. Vi kjenner nesten ingen tilfeller der statisk elektrisitet under bygging har ødelagt maskinvare, i hvert fall ikke de siste 10 årene.

Det samme gjelder magnetisme, som mange tror vil slette data fra minnekort og harddisker. I praksis er nyere maskinvare beskyttet mot slike trusler.

Myte 8:
En ny og kraftigere prosessor gjør underverker for ytelsen.
Svært ofte viser det seg at mer minne gir en langt mer merkbar effekt enn en ny prosessor. Minne er billig, og Windows er glad i mye minne. 1 GB er å anbefale, bruker du Vista vil 2 GB gjøre susen.

Men også her spiller det en stor rolle hvilke programmer du bruker, og hvor mange av dem du ønsker å kjøre samtidig.

Myte 9:
En stor harddisk er absolutt påkrevd
Hvis du har kjøpt PC i fjor eller i år, og du verken har mange filmer eller har usannsynlig stor musikksamling, skal det mye til for at du fyller harddisken med det første - uansett hvilken som sitter i PCen din.

Forskjellen i pris mellom de «små» og de riktig store behøver imidlertid ikke å være på mer enn noen få hundrelapper.

Myte 10:

Programmer virker ikke lenger i Windows Vista
Ved lanseringen var det ganske mange programmer som hadde et og annet problem med kompatibiliteten. Slik var det også da XP ble lansert. De fleste aktuelle programmene som var inkompatible dukket derimot raskt opp i nye versjoner, eller det ble lansert fikser som sørget for at de fungerte tilfredsstillende i Vista.

Inkompatibel maskinvare er derimot en annen sak, og det er hevet over en hver tvil at eldre maskinvare kan ha problemer med å fungere optimalt i Vista. Vi har selv opplevd slike problemer med grafikkort og trådløse nettverkskort.

Myte 11:
Windows krasjer ofte, gjerne flere ganger daglig
Dette var kanskje en sannhet under utviklingen av Windows 95, men det gjelder definitivt ikke Windows-utgavene fra dette årtusenet. Hvis du opplever stadige krasj kan årsaken være maskinvarefeil eller feil knyttet til drivere, virus og uheldige programinstallasjoner.

Det kan da være gode grunner til å følge anbefalingene våre under myte 6.

Myte 12:
De beste programmene koster penger

Slik var det nok for noen år siden, nå er vi i ferd med å bevege oss over i en ny tid med flere entusiaster og nye inntektsmodeller. Mange av våre favorittprogrammer er fullstendig gratis.

Du finner oversikt over våre favoritter i artikkelen 12 norske gratisprogrammer du må ha.