Raga Rockers:«Übermensch» (Virgin/ EMI)

Det lukter mann

På «Übermensch» viser Michael Krohn at han fortsatt har kraften og ordene i behold.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeg tviler på om det finnes politiske partier som kunne tenke seg å engasjere Michael Krohn og Raga Rockers den kommende valgnatta. Synd egentlig, for Michael Krohn har med den nye Raga Rockers-skiva kledd av all den falskheten, alt hykleriet og opplevd utroskap og jævelskap som har stått i hans vei. Men tekstene og atmosfæren i låter som «Positiv» og «Viking» er nok «too much to handle» både for Jens, Erna og Siv.

Michael Krohn har aldri laget en plate som lukter mer mann enn «Übermensch». Her sitter han og skreller frukt med sylskarp lommekniv. Våkent på jakt etter råtne eksemplarer i kurven. Forsmådd kjærlighet, «venner», panikkalder, staten, religion og jakten på det perfekte liv i evig lykke. Ironiens svøpe har han ikke sluttet å ta i bruk, men Michael Krohn er definitivt mer rett på sak denne gangen.

At Michael Krohn er en ordspillets og ironiens mester når det gjelder å ta andre tyrer ved hornene er gammelt nytt. Men på «Übermensch» er det først og fremst sine egne horn han tar fatt i og rister. Han stirrer sine egne og mange menns demoner midt i øynene. Som for eksempel redselen for å være mislykket, for å miste grepet, og for å bli gammel og avvist. At han formidler dette med den samme ironi, det samme humør og den nådeløse innstillingen som han har sablet ned andre, gjør at dette føles veldig ekte.

Radiosingelen «Aldri mer» har vært et forvarsel. Mange har snakket om at det er en typisk Raga-låt, noe det ved første ørekast nok kan være. Men etter min mening er «Aldri mer» den ultimale «hatlåten» tilegnet det andre kjønn. En låt fra menn om at nok er nok! Det handler om utroskap og menns sårede stolthet. Michaels tegneserieaktige maskuline rolle er sånn sett perfekt. Det er sånn vi menn gjerne vil ordne opp i slike ting. Frem med brystkassa, begrave de såre følelsene bak en tøff fasade. Aldri mer - perfekt!

«Übermensch» er en plate om å overleve, om å finne ut hvilke hester man kan ri på og hvilke man faller av, hvilke epler man kan spise og hvilke som er forgiftet. Plata handler om å lære seg jungelens kodeks før det er for sent. Michael Krohn summerer det hele opp med enkle ordspill på «Jungelens lov»: «Jeg vokter meg for snarer, så snart jeg værer farer, og hvis jeg må, så løper jeg, så fort jeg bare klarer".

Det er en våken og opplagt Michael Krohn som kommer oss i møte på «Übermensch». Men også resten av Raga Rockers er mer på tå hev. Mer komplekse og knivskarpe som et rockeband må være. Dette er nå. Dette er rock på sitt beste. Og skjønner du det ikke, er det ikke Michael Krohns skyld. For han har virkelig kledd seg naken. En mann, for menn. Og kanskje en og annen dame også.

Karakter: 9 av 10

Les andre plateanmeldelser her

Personvernpolicy