– FN mangler strategi for demokratisering

– FN mangler strategi for demokratisering
– FN mangler strategi for demokratisering

FNs fredsoperasjoner har blitt så komplekse at demokratiseringsprosesser har kommet i bakgrunnen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOTO:
FN mangler strategier for demokratiseringsprosesser i sine fredsoperasjoner, ifølge en rapport fra to forskere ved Norsk utenrikspolitisk institutt. På bildet følger en gruppe afghanske barn med på den norske ISAF-soldaten Øyvind mens han og kollegene er på patrujle i Mazar-i-Sharif. Arkivfoto: Heiko Junge/SCANPIX

FNs fredsoperasjoner har de siste ti årene blitt så komplekse at demokratiseringsprosesser har kommet i bakgrunnen. Det mener seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), Stina Torjesen, som sammen med Katarina Ammitzbøll har laget en rapport om FNs bidrag til demokratiseringsprosesser.

Konklusjonen i rapporten er at FN mangler retningslinjer og strategier for hvordan organisasjonen skal bidra til demokratisering i sine fredsbevarende operasjoner.

- FN har en ambisiøs agenda, og får større og større oppgaver. Dermed virker det som om fokuset på demokratiseringsprosesser minsker, sier Torjesen til NTB.

NUPI-forskeren nevner som eksempel at i tidligere fredsoperasjoner, som for eksempel i Libanon på 1980-tallet, ble det lagt stor vekt på valg.

- I dag er fokuset større på å bygge opp gode statsinstitusjoner, forklarer seniorforskeren.

Rapporten konkluderer også med at demokratisering bare unntaksvis har vært definert i Sikkerhetsrådets mandater for fredsoperasjoner. Rapporten avdekker også mangel på strategisk tilnærming både i FN-systemet og i det enkelte konfliktområde.

- FN bør bli flinkere til å høste erfaringer fra andre, sier Torjesen, som mener at FN trenger å avklare spørsmål som for eksempel hvilke demokratiseringstiltak som fungerer i ulike situasjoner, og hva som er de viktigste funksjonene til FN-operasjonene.

Torjesen og Ammitzbøll har basert rapporten på analyser av FN-operasjonene i Afghanistan og Øst-Timor. Rapporten presenteres på et seminar i regi av NUPIs FN-program torsdag. (©NTB)

Personvernpolicy