Oslo-ordføreren trues av mistillit

Oslo-ordføreren trues av mistillit
Oslo-ordføreren trues av mistillit
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag klokken 14 starter møtet som trolig vil avgjøre Per Ditlev-Simonsens framtid som ordfører i Oslo. Opposisjonen krever klare svar fra den hardt pressede Høyre-veteranen og RV truer med mistillit

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har bedt Per Ditlev-Simonsen vurdere sin stilling som ordfører i Oslo. Selv vil jeg vente med å felle noen dom før jeg får høre hans forklaring. Men jeg forventer klare svare fra ordføreren, sier SVs gruppeleder i bystyret Knut Even Lindsjørn til NTB.

Han er en av fem faste medlemmer i Oslo kommunes forretningsutvalg som møtes mandag klokken 14 for å drøfte skattesaken mot Per Ditlev-Simonsen. Lindsjørn krever at ordføreren legger alle kortene på bordet under møtet.

– Hva slags penger ble satt inn på kontoen i Sveits? Hvor kom de fra og hvor endte de hen? Når ble kontoen opprettet og avviklet? Hvor mange penger er det snakk om? Slike spørsmål må ordføreren besvare, sier Lindsjørn.

Mistillit

Forretningsutvalget har ingen formell makt over ordføreren, men Ditlev-Simonsens forklaring kan likevel avgjøre hans framtid som ordfører. I praksis kan det vise seg vanskelig for ordføreren å bli sittende dersom han ikke har tillit i bystyret, selv om avgjørelsen til sjuende og sist er hans egen. Mens byrådet i Oslo sitter på bystyrets nåde gjennom et parlamentarisk system, har nemlig ordføreren et sterkere vern.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På tross av dette truer RV med et regelrett mistillitsforslag dersom ordføreren ikke går av frivillig. I et brev oppfordres Per Ditlev-Simonsen til å søke fritak fra ordførervervet under møtet i forretningsutvalget.

– I brevet får ordføreren også vite at RV – hvis det viser seg nødvendig – vil fremme forslag om at bystyret i sitt møte 29. august fatter vedtak om å be ham levere en slik søknad, sier RVs gruppeleder Guri Mugås.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Varaordfører Svenn Kristiansen (Frp) vil ikke kommentere saken før mandagens møte er over. Forretningsutvalget ledes normalt av ordføreren, men det er ventet at Kristiansen nå vil overta dette ansvaret.

– Jeg har bestemt meg for ikke å mene noen ting om denne saken før jeg har hørt Ditlev-Simonsens redegjørelse, sier Kristiansen til NTB.

Splid i Høyre

Lørdag ble Ditlev-Simonsen rådet til å trekke seg fra valgkampen av Høyre-leder Erna Solberg. Hun mente også det ville være klokt av Oslo-ordføreren å betale tilbake penger han eventuelt skylder norske skattemyndigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rådet fra partilederen fikk blandet mottakelse i Høyre. Den nye ordførerkandidaten Fabian Stang sa seg enig i uttalelsene, mens andre i Oslo Høyre valgte å støtte Ditlev-Simonsen.

– Han er medlem i oslopartiet og vi ønsker at alle våre medlemmer deltar i valgkampen. Per er hjertelig velkommen. Vi har ikke noe A- eller B-medlemsskap som begrenser ytringsfrihet eller muligheten til å drive vanlige medlemsaktiviteter, sier leder Michael Tetzschner i Oslo Høyre til NRK.

Inge Lønning, som representerer Oslo Høyre på Stortinget, er uenig. Han mener Per Ditlev-Simonsen bør lytte til Erna Solberg og viser til at skattesaken lett vil kunne skygge for viktige saker i valgkampen.

– Gjorde det rette

Statsvitenskap-professor Hanne Marthe Narud mener Erna Solberg gjorde det eneste rette da hun tok avstand fra Per Ditlev-Simonsens angivelige skattejuks. Ifølge henne er saken alvorlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Spesielt hvis det viser seg at dette har pågått mens han satt i regjering, er det ille. Det er rart at politikere tør å gjøre noe slikt når de vet hvor sårbare de er i rampelyset, sier hun.

Mens valgforsker Anders Todal Jensen overfor Nettavisen slår fast at skattesaken kan føre til velgerflukt fra Høyre, tror Hanne Marthe Narud den kan slå begge veier.

– Det er for tidlig å si hvordan dette slår ut for Høyre i valgkampen. Det er ingen gavepakke, men den kan utløse en sympati fra velgerne slik KrFs Jan Birger Medhaug opplevde i sin tid. Reaksjonene viser nok at venstresiden i større grad enn høyresiden lar seg opprøre av denne saken, sier hun. (©NTB)

Les også:

Oslo Høyre støtter Ditlev-Simonsen