I kø for å gå på privatskole

Skoleungdom står i kø for å få plass på de private videregående skolene. I Bergen må både Sonans, Akademiet og John Bauer si nei til mange søkere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stadig flere elever ønsker å betale for skoleplassen sin. I fjor rapporterte Bergens Tidende om eksplosiv økning i private skoleplasser, og økningen bare fortsetter i år.

Sonans øker fra 90 til 140 elever, John Bauer øker fra 250 til 410 elever, mens Akademiet øker fra 248 til 350 elever.

Også nasjonalt viser tallene fra disse skolene stor pågang. Akademiet som også har skoler i Oslo, Drammen, Ålesund, Sandnes og Molde kan vise til ventelister på alle skolene. Totalt har to av tre elever som har søkt på Akademiet fått nei.

– Karaktersnittet på allmennfag ligger på rundt fem her i Bergen. Vi har hatt over tusen søkere og har kuttet med hard hånd, sier Bjørn Moheim, rektor på Akademiet.

Bare for førsteklassetrinnet sto 350 søkere i kø på de seksti plassene.

Nils Skavhellen på Opplæringsavdelingen i Hordaland fylke har i dag ingen tall på hvor mange som har takket nei til skoleplassen i de offentlige videregående skolene. Det tallet er først klart onsdag når siste inntak er over.

– Det er nok en del som har takket nei til offentlig skoleplass til fordel for de private. Prosentandelen av de private skoleplassene vil nok øke noe. Til nå har den lagt på rundt ti til tolv prosent, sier Skavhellen.

Staten gir statsstøtte på 85 prosent av skoleplassen på privatskoler. Resten må elevene selv betale. (©NTB)

Personvernpolicy