Thomas Thendrup håper på Toska

Thomas Thendrup håper på Toska
Thomas Thendrup håper på Toska

– Han var ikke med. Det er setningen NOKAS-tiltalte Thomas Thendrup (36) håper å høre fra David Toska under rettssaken som starter i Stavanger mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Håper på Toska

Thomas Thendrup håper David Toska skal si at han ikke var med på NOKAS-ranet. Her er Toska sammen med Thendrup sin forsvarer, Ellen Holager Andenæs.

Foto: Scanpix

Toska møter som vitne i ankesaken mot Thomas Thendrup i Gulating lagmannsrett sammen med fem av de andre som er dømt for NOKAS-ranet.

– Selvsagt håper Thomas Thendrup at de andre vil bekrefte at han ikke deltok i ranet, nå som de har vitneplikt, sier Thendrups forsvarer, Ellen Holager Andenæs, til NTB.

36-åringen har helt siden han ble pågrepet for to og et halvt år siden bedyret sin uskyld. Han har forklart at han fikk tilbud om å være med på NOKAS-ranet, men at han takket nei.

Plikt til å forklare seg

I tingretten og lagmannsretten ville de fleste av de tiltalte ikke forklare seg om de andre. Når de nå er innkalt som vitner, har de plikt til å forklare seg og fortelle det de vet. Om de kommer til å gjøre det, er en annen sak.

– Så veldig store forhåpninger til det har en kanskje ikke, men vi får se, sier Rune Høgberg, som skal være aktor i ankesaken.

– Vi får en ny situasjon. Det skal bli interessant, hva de velger å gjøre, vet vi jo ikke, sier Holager Andenæs.

Hun har innkalt David Toska, Kjell A. Schumann og Erling Havnå som vitner. Påtalemyndigheten har innkalt Thomas O. Ingebrigtsen, Dan Pettersen og Thomas Thendrups storebror, Johnny Thendrup.

Overprøvde juryen

Mens de 12 andre som var tiltalt i NOKAS-saken nå er dømt, og har fått sine saker avgjort av Høyesterett, får Thomas Thendrups sin sak prøvd på nytt i lagmannsretten etter at juryens kjennelse ble satt til side av fagdommerne. Juryen i lagmannsretten svarte nei på skyldspørsmålet for Thendrup, men fagdommerne mente at han «utvilsomt var skyldig».

Når retten settes i tinghuset i Stavanger mandag, er det for en såkalt forsterket meddomsrett, det vil si en rett uten jury, men med tre fagdommere og fire lekdommere.

Tre uker

Det er satt av fire uker til saken, men aktor, Rune Høgberg, håper saken vil være over på tre uker.

– Alt kan skje, men hvis alt går etter planen blir vi ferdige på tre, sier Høgberg til NTB.

Den første uka vil gå med til innledningsforedrag, Thomas Thendrups forklaring, og bevisførsel.

– Det blir ikke en like omfattende bevisførsel som i de andre rettsomgangene, sier Høgberg.

De seks NOKAS-dømte skal forklare seg i uke to av rettssaken. Johnny Thendrup skal forklare seg først, så følger Dan Pettersen og Thomas O. Ingebrigtsen, før forsvarsvitnene overtar, med David Toska som førstemann.

Ny aktor

Ankesaken går med ny aktor. Tor Christian Carlsen og Arild Dommersnes førte saken både i tingretten og lagmannsretten. Nå har Carlsen blitt dommer i Jæren tingrett, mens Dommersnes har pappapermisjon. Derfor tar Rune Høgberg over.

– Det er selvfølgelig ikke bare, bare å ta over en så stor sak. Det er gjort veldig mye arbeid før, det er veldig mange dokumenter. Men nå har jeg heldigvis med meg de samme etterforskerne som har vært med hele tiden og som kjenner saken godt, så jeg får god bistand derfra, sier Høgberg.

Mens de to tidligere rettsomgangene i tingretten og lagmannsretten ble holdt under svært strenge sikkerhetstiltak i menighetshuset på Forus utenfor Stavanger, går Thendrups ankesak i tinghuset i Stavanger sentrum.

– Det blir et sikkerhetsopplegg her også, men betraktelig mindre enn det som var på Forus, sier visepolitimester Arne Hammersmark i Rogaland politidistrikt til NTB.

Personvernpolicy