Jente døde etter omskjæring

En 13 år gammel egyptisk pike er død under omskjæring. Hun er den andre jenta som omkommer på denne måten i Egypt de siste to månedene, og legen som sto for inngrepet risikerer nå tiltale.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klinikken hans i Gharbiyah-provinsen nord i Egypt er nå stengt, skrev den egyptiske avisen al-Gomhoria lørdag. Meldinger om at en tolvåring døde under omskjæring i juni vakte offentlig bestyrtelse i Egypt.

Regjeringen i Kairo nedla forbud mot at offentlige sykehus foretar omskjæring av jenter eller kvinner. Inngrepet innebærer vanligvis at klitoris og andre deler av kjønnsorganene fjernes, noe som skal svekke seksualdriften og dermed ivareta jentas «ære».

Skikken har dype røtter i Nildalen i Egypt, der den praktiseres av så vel kristne som muslimer, skriver nyhetsbyrået AP. Ledende muslimske skriftlærde har forgjeves gjort det klart at islam verken påbyr eller anbefaler omskjæring av kvinner.

En undersøkelse som FNs barnefond gjennomførte i 2003, viste at 97 prosent av alle gifte kvinner i Egypt var omskåret. Men en fersk gransking fra Egypts helsedepartement viser at i dag har bare halvparten av jentene mellom 10 og 18 år gjennomgått inngrepet. (©NTB)

Personvernpolicy