Sikrer offentlig eierskap til vannkraften

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen mener at offentlig eierskap til vannkraften i Norge er sikret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
FOTO:
Regjeringen mener den sikrer offentlig eierskap til vannkraften gjennom en provisorisk anordning som ble vedtatt fredag i påvente av en ny lov. Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) venter ingen motstand fra overvåkingsorganet ESA. Foto: Knut Falch / SCANPIX

Et vedtak som umiddelbart trår i kraft, tar hensyn til innvendingene fra EFTA-domstolen.

Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) sier at fredagens vedtak betyr at norsk rett bringes i samsvar med EØS-avtalen. I slutten av juni kom EFTA-domstolen til at Norges praktisering av de såkalte hjemfallsreglene ikke var i overensstemmelse med avtaleverket.

I løpet av de seks ukene som er gått, har regjeringen gjennom hyppige kontakter med miljøer i Brussel kommet fram til en ordlyd som skal bevare den nasjonale kontrollen med vannkraften. Enoksen dro selv til EU-hovedstaden to dager etter at dommen var falt i Luxembourg for å drøfte med overvåkingsorganet ESA de muligheter Norge så for seg. Det var ESA som i 2006 klaget Norge inn for EFTA-domstolen, med henvisning til manglende likebehandling av konsesjonene for offentlig eide og privateide kraftverk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Venter ingen motstand

- Vi har hatt flere møter med ESA, og det er ingen grunn til å tro at de har innvendinger mot de justeringer vi nå har vedtatt, sier Enoksen.

Etter å ha vært svært langt nede den dagen dommen falt, er olje- og energiministeren nå i oppløftet stemning og full av ros over at EØS-systemet kan være en venn i nøden. Sp vil under normale omstendigheter avskaffe hele EØS.

Det avgjørende poenget, som departementets jurister raskt så som et mulighetens vindu, var at domstolen aksepterte at offentlig eierskap er et mål i seg selv. Dommerne fulgte ikke ESAs klage på punktet som gjelder forskjellsbehandling mellom offentlige og private eiere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette betyr igjen at regjeringen opprettholder evigvarende vannkraftrettigheter for kommuner, fylkeskommuner og Statkraft, mens private konsesjoner løper tiden ut, men blir ikke fornyet. Dette er gjeldende regelverk i dag, og det kan regjeringen fortsette med.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De eneste private som ikke blir underlagt hjemfall, altså vederlagsfri tilbakeføring til staten, er de som fikk rettigheter før konsesjonsloven ble innført i 1909. Men deres andel av den samlede kraftproduksjonen er rundt 6 prosent.

Strakstiltak

For å avverge ytterligere usikkerhet og spekulasjoner om salg av andeler fra kommuner til private eiere innfører regjeringen en såkalt provisorisk anordning, hvilket betyr at vedtaket straks trår i kraft.

Arbeidet med selve loven vil ta noe tid, men Enoksen forsikrer at den selvsagt skal sendes på høring og legges fram for Stortinget på normal måte.

- Men ved bruk av den provisoriske anordningen sikrer vi stabilitet og forutsigbarhet i perioden fram til de nødvendige lovendringene er på plass, sier olje- og energiministeren.

Ett av punktene i den «konsolideringsmodellen» som regjeringen presenterte fredag, er at private eiere fortsatt kan eie inntil en tredel av offentlige eide vannkraftverk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Rundt 2050 vil det bare være offentlig eide vannkraftverk i Norge, bortsett fra dem som fikk rettigheter før 1909, sier Enoksen. Staten vil ikke nødvendigvis øke sine eierandeler. De som tilfaller staten gjennom hjemfall, ser Enoksen for seg kan leies ut.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) er godt fornøyd og sier at offentlig eierskap er fullt forenlig med EØS-avtalen. LO-leder Roar Flåthen roser regjeringen for rask handling og sier det viktigste er offentlig kontroll med den evigvarende vannkraften. (©NTB)