Lettprodukter kan føre til overvekt

Lettprodukter kan føre til overvekt
Lettprodukter kan føre til overvekt

Lettprodukter kan føre til at barn overspiser og bli overvektige, mener forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Illustrasjonsfoto:
Scanpix

Forskere på universitetet i Alberta mener at lavkaloriversjoner av mat som vanligvis innholder mange kalorier forstyrrer kroppenes evne til å bruke smak til å regulere kaloriinntaket, melder BBC.

Forskerne oppdaget dette da de testet unge og eldre rotter. Unge rotter som fikk lettvarianter av måltider, hadde en tendens til å overspise når de spiste måltider med normalt energiinnhold.

De eldre rottene som fikk de samme lettproduktene viste ikke den samme tendensen.

– Kjenner ikke igjen energiinnholdet

Forskningslederen, professor David Pierce, mener at de gamle rottene lot være å overspiste fordi de hadde utviklet smaksløker som gjorde at de klarte å kjenne igjen det riktige energiinnholdet i maten.

De yngre rottene derimot forbandt smaker som vanligvis er assosiert med fet og usunn mat, med liknende lettprodukter. Derfor visste de ikke når de hadde fått i seg nok kalorier, noe som førte til at de overspiste.

Pierce mener at resultatene viser det er bedre for småbarn å ikke spise lavkalorialternativer av mat som vanligvis innholder mye fett. Eksempler på slike produker er lavkalorisjokolader, -kaker og lignende.

- Barn burde istedet ha en sunn og balansert diett, sier forskeren.

Annerledes i Norge

Magnhild Pollestad, klinisk ernæringsfysiolog, påpeker at lavkaloriversjoner av usunn mat ikke er så utbredt på det norske markedet som det er andre steder.

– Det er stor variasjon mellom matutvalget i Norge og USA. Vi har ikke så mange lavkaloriversjoner av i utgangspunktet usunn mat, som kjeks og kaker som de har i USA, forteller hun til ABC Nyheter.

Ikke bra for barn

Pollestad mener også at det ikke finnes noen direkte forbindelse mellom vektøkning og inntaket av søtningsstoffer, som finnes i en del lavkaloriprodukter:

– De fleste studiene som ser på sammenheng mellom søtningsstoffer og vekt, tyder på at inntaket av kunstige søtstoffer ikke fører til økt energiinntak eller vektøkning, forteller hun

Men Pollestad mener imidlertid at man skal være forsiktig med å gi søtningsprodukter til småbarn.

– Lavkaloriprodukter som cola light, som innholder masse søtningsstoffer, er ikke bra for småbarn. I Norge anbefaler vi å ikke gi produkter med søtningsstoffer til barn under tre år, da de lett kan få for høye doser søtstoff i forhold til kroppsvekten, forklarer hun.

Ernæringsfysiologen mener små barn heller bør få lettere varianter av viktige næringskilder.

- Små barn som vokser bør få lettere varianter av meieriprodukter og magre kjøttprodukter. Dette er matvarer som inneholder mye av det dårlige fettet, men som er viktige næringskilder, påpeker Magnhild Pollestad.