Fulle sykehus og sykdomsfrykt i flomområdene

Fulle sykehus og sykdomsfrykt i flomområdene
Fulle sykehus og sykdomsfrykt i flomområdene
Artikkelen fortsetter under annonsen

Overfylte sykehus øst i India har problemer med å gi behandling til folk med vannbårne sykdommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
FOTO:
Flomofre i den flomstore elva Turag i Mirpur ved Bangladeshs hovedstad Dhaka lørdag. Over 230 mennesker har mistet livet de siste elleve dagene, ettersom uvanlig kraftig monsunregn har fått flere elver til å gå over sine bredder. Foto: REUTERS/Rafiqur Rahman/SCANPIX

Overfylte sykehus øst i India har problemer med å gi behandling til folk med vannbårne sykdommer. Diaré og dysenteri har rammet mange flomofre, og det er frykt for et utbrudd av malaria.

I delstaten West Bengal i India er nesten 16.000 mennesker rammet av vannbårne sykdommer.

- Det er mangel på rent drikkevann i de flomrammede landsbyene, sier nødhjelpsminister Mortaza Hossain og legger til at mer helsepersonell er blitt brakt til området.

I den fattige delstaten Bihar lider mange mennesker av diaré, dysenteri og feber, og tjenestemenn frykter at det skal bryte ut en malariaepidemi.

I Indias naboland Bangladesh, hvor situasjonen er like alvorlig, søkte landsbyboeren Aleya Begum (45) og 50 andre familier tilflukt på en elvebredd i Pabna-distriktet, tolv mil nord for hovedstaden Dhaka. Hun sier flomofrene ikke lenger har nok drikkevann.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg har mistet alt. Vi trenger hjelp fra regjeringen for å overleve, sier hun.

35 millioner berørt

Totalt i den usedvanlig voldsomme monsunsesongen har rundt 1.400 mennesker omkommet mens nærmere 25 millioner er drevet på flukt i den verste flommen i Sør-Asia på flere tiår. Ti millioner er blitt hjemløse.

Lørdag fortsatte monsunregnet å hølje ned i Nord-India, Bangladesh og Nepal. Monsunsesongen varer fra juni til september.Totalt er over 35 millioner mennesker rammet av flommen på en eller annen måte.

Bøffelmelk

Hjelpeorganisasjoner og redningsarbeidere i Assam nordøst i India jobber døgnet rundt for å behandle og forsyne mange av de tre millioner flomofrene med det lille som finnes av medisiner, mat og nødhjelp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sykehus i de flomrammede områdene er overfylt. Andre steder har lokalbefolkningens fortvilelse og desperasjon utløst voldelige opptøyer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Familien vår overlevde en hel uke på bøffelmelk, men nå har dyrene sluttet å produsere melk fordi de har gått uten mat i flere dager, sier Meghu Yadav fra Samastipur-distriktet i Bihar.

Flomelver

Myndighetene i Bangladesh sier at årets flom ser ut til å bli verre enn rekordflommen i 2004, som satte en tredel av landet under vann.

- De siste 15 dagene har alle større elver vokst over farenivået. 40 prosent av landet er allerede oversvømmet, sier Saiful Hossain fra flomsenteret i Bangladesh.

I Nepal rapporterte myndighetene lørdag at 91 mennesker har mistet livet i flom og jordskred. (©NTB)