Gisselkrisen overskygger møte mellom Karzai og Bush

Gisselkrisen overskygger møte mellom Karzai og Bush
Gisselkrisen overskygger møte mellom Karzai og Bush

Stadig flere sivile ofre og kampen mot Taliban vil dominere samtalene mellom president Hamid Karzai og George W. Bush i helga. Men den uløste gisselkrisen kan komme til å overskygge møtet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOTO:
USAs president George W. Bush (til høyre) Har for første gang invitert sin afghanske kollega Hamid Karzai til Camp David, der de to lederne skal ha politiske samtaler i helgen. De to skal i tillegg til gisselsaken også drøfte den generelle sikkerhetssituasj0nen i Afghanistan.

Karzai besøker for første gang Camp David, som er den amerikanske presidentens offisielle landsted, for samtaler søndag og mandag. Besøket kommer samtidig som Karzai er satt under hardt press for å få løslatt sørkoreanerne som er bortført av Taliban. 23 sørkoreanske misjonærer ble kidnappet av Taliban i Ghazni-provinsen sør i Afghanistan 19. juli. To av gislene er senere blitt drept.

Sør-Korea har bedt USA om hjelp til å få gislene frigitt og håper møtet mellom Karzai og Bush kan føre til en løsning på striden.

- USA hinder

Taliban har sagt at det eneste som kan få dem til å sette gislene fri, er at gruppens egne fanger blir løslatt fra fengsler i Afghanistan, et krav Karzai avviser av frykt for en bølge av nye kidnappinger.

USA var fremst blant kritikerne av fangeutvekslingen mellom Taliban og afghanske myndigheter i mars. Da ble en bortført italiensk journalist sluppet fri mot at en Taliban-leder ble løslatt. Taliban hevder det nå er USA som er det største hinderet i forhandlingene om de sørkoreanske gislene.

- Amerikanerne tillater ikke at administrasjonen i Kabul setter fri fanger, sier talsmann Yousuf Ahmadi.

Sivile ofre

Volden i Afghanistan har det siste halvannet året økt kraftig og er nå på sitt verste siden Taliban ble styrtet høsten 2001.

- Økt sikkerhet kommer til å bli et viktig tema under samtalene, sier Tony Snow, som er talsmann for president Bush. Sammen med gisselsaken kommer det økende antallet sivile ofre i de internasjonale styrkenes krig mot Taliban til å stå høyt på dagsordenen på Camp David-møtet. Minst 600 sivile afghanere er blitt drept i kampene så langt i år, halvparten er drept av utenlandske soldater, ifølge FN.

Rasende Karzai

I slutten av juni anklaget en rasende Karzai NATO for hensynsløshet, etter at rundt 90 sivile afghanere var drept i NATO-operasjoner i løpet av en uke.

- Angrep som fører til sivile tap er ikke akseptabelt for oss. Det vil ikke lenger bli tolerert, sa presidenten.

Karzai fordømte samtidig det han kalte vilkårlige og upresise operasjoner og mente at den internasjonale styrken har gjort seg skyldig i ekstrem maktbruk. GjenoppbyggingUnder samtalene på Camp David i helga kommer Karzai også til å ta opp den afghanske regjeringens ønske om mer kontroll over gjenoppbyggingen av landet, en internasjonal prosess det brukes milliarder av dollar på. Gjenoppbyggingen er blitt kritisert for dårlig pengestyring og koordinering.

Den blomstrende opiumsproduksjonen i Afghanistan kommer også til å bli et tema under møtet, bekrefter Karzais talsmann Humayun Hamidzada. (©NTB)

Personvernpolicy