Norge tilbake i en meklerrolle i Midtøsten?

Norge tilbake i en meklerrolle i Midtøsten?
Norge tilbake i en meklerrolle i Midtøsten?

Utenriksminister Jonas Gahr Støre reiser søndag til Midtøsten der han vil ha samtaler på høyeste hold med både israelerne og palestinerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksminister Jonas Gahr Støre reiser søndag til Midtøsten der han vil ha samtaler på høyeste hold med både israelerne og palestinerne. Det betyr trolig at Israel, som har vært kritisk til norsk tilnærming i Midtøsten, nå ser det som nyttig å lytte til Norges inntrykk, spesielt når det gjelder den palestinske splittelsen og Norges nokså unike kontakt med Hamas.

Jonas Gahr Støre har før i sommer klart gitt uttrykk for at den internasjonale blokaden av palestinernes samlingsregjering, ledet av Hamas, har medvirket til dagens kaos.

Han har også gjentatte ganger rettet en pekefinger mot Israel.
- Vi vet at Israel bærer sin del av ansvaret ved å ha undergravd den økonomiske situasjonen for den palestinske regjeringen ved å holde igjen inntekter, ved å foreta inngripen med svært brutale virkemidler, sa Støre på en pressekonferanse i midten av juni.

Mislikt

Selv om Norge hele tiden har understreket at forholdet til Israel har vært «godt og intakt», er det liten tvil om at Israel har mislikt Norges politiske linje.

Mens Israel hittil tydelig har sagt fra om at de ikke ønsker å innlemme Hamas i en fredsprosess, har Norge ikke lagt skjul på at vi fører samtaler med Hamas - riktig nok bare på lavere nivå.

Det at Norge nå skal ha samtaler på høyt nivå i Israel kan være en anerkjennelse av at lille Norge fortsatt kan ha en rolle i Midtøsten, kanskje helst som brubygger mellom palestinske fraksjoner.

Selv israelerne er nok klar over at det neppe kan bli fred i området med et splittet palestinsk folk. I The Wall Street Journal onsdag denne uka lufter tidligere Mossad-sjef Efraim Halevy muligheten for å forhandle med Hamas-ledere, de samme menn som Mossad før har hatt som mål å likvidere. Eksperter som følger konflikten ser dermed tegn på at selv Israel innser at man på sikt også må snakke med den palestinske maktfaktoren Hamas.

Fullt møteskjema

Støre møter blant andre president Shimon Peres, utenriksminister Tzipi Livni og forsvarsminister Ehud Barak. På palestinsk side møter han blant andre president Mahmoud Abbas, statsminister Salam Fayyad og har også møter med andre Fatah-medlemmer.

Ifølge det foreløpige programmet er det ikke lagt opp til noe norsk møte med Hamas-representanter. (©NTB)

Personvernpolicy