Vannfunn kan stoppe krigen i Darfur

Vannfunn kan stoppe krigen i Darfur
Vannfunn kan stoppe krigen i Darfur

Forskere har oppdaget en undergrunnsinnsjø i Darfur. Nå håper de at vannfunnet kan bidra til å stabilisere området.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Darfurkonflikten

Darfurkonflikten er en pågående væpnet konflikt i den vestre delen av Sudan.

Konflikten startet i februar 2003 da lokale millitsgrupper gikk til angrep på regjeringsstyrker fordi de følte seg diskriminert og utstøtt av maktinnhaverne i landet.

De mente at regjeringen undertrykte svarte afrikanere.

Konflikten er hovedsakelig mellom Janjaweed, en millitsgruppe rekruttert fra lokale arabiske stammer, og de ikke arabiske folkene i regionen.

Foto:Scanpix

Ved å løse problemet med vannmangel håper forskerne på at de bidrar til å ende den langvarige konflikten, melder BBC.

Konflikten i Darfur har ført til at mer enn 200.000 mennesker har mistet livet og over 2 millioner har flyktet fra sine hjem siden 2003.

Ressurskonflikt

Geolog Farouk-El-Baz er leder for teamet som oppdaget innsjøen. Han sier til nyhetsbyrået AP at urolighetene i området skyldes ressursmangel.

- Tilgang på rent vann er livsviktig for at flyktningene skal overleve og det vil styrke fredsprosessen. Det vil også være en ressurs for den sårt trengte økonomiske utviklingen i Darfur, sier han.

Sosialantropolog og Sudan-ekspert Gunnar M. Sørbø mener også det nye vannfunnet kan ha en positiv effekt.

- Konflikten i Darfur dreier seg i stor grad om kampen om beite, vann og dyrkbar jord. I den grad du kan få dyrket nye arealer er dette positivt, forklarer han.

Neppe fred over natt

Han mener imidlertid at dette vil ta tid og at man ikke vil oppnå fred over natta.

- Vann er en viktig faktor, men det er en kompleks dynamikk her. Darfurkonflikten har vart lenge og har utviklet seg til en internasjonal konflikt ved å for eksempel spre seg til nabolandet Tsjad.

Sørbø tror det er viktig at man utnytter vannet på riktig måte.

- Man må få opp vannet i store mengder slik at man får dyrket jorda. Det er da du kan få en varig virkning, påpeker han til ABC Nyheter.

Amerikanske forskere planlegger nå å grave 1.000 brønner i regionene i samarbeid med den sudanske regjeringen.

Miljøødeleggelser

Undervannsinnsjøen er like stor Lake Erie i USA som er den 10. største innsjøen i verden. Da en lignende oppdagelse ble gjort i nabolandet Egypt ble det brukt til å sikre vanntilførsel til store områder med jord. Forskerne håper nå på at de oppnår det samme i Darfur.

Forrige måned sa talsmenn fra FNs miljøprogram at det var lite håp om fred i Darfur med mindre man gjorde noe med miljøødeleggelsene i området. Ørkenen i Darfur har økt med rundt 100 km i løpet av de siste 40 årene, mens nesten 12 prosent av skogdekket har forsvunnet.

Personvernpolicy