Meny

Terrorkritisk Harry Potter

Terrorkritisk Harry Potter

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Harry Potter-bøkene har paralleller til terror og andre samfunnsspørsmål, mener en britisk forsker.
Foto:

 Fra filmen Harry Potter og Føniksordenen.

Warner Bros./Sandrew Metronome Norge

Harry Potter bøkene har utviklet seg fra en enkel barnefortelling til en historie med subtile paralleller til hendelser i den virkelige verden, det melder forskning.no.

Den britiske forskeren Judith Rauhofer fra University of Central Lancaster har fordypet seg i J.K. Rowlings historier om Harry Potter. Hun mener bøkene har utviklet seg til en samfunnskommentar om aktuelle hendelser. Rauhofer kom frem til at serien har mange paralleller til samfunnsmessige spørsmål i gompenes - de umagiske menneskenes - verden. Hun mener dette er spesielt tydelig i den femte boka om Harry Potter og Føniksordenen , som er skrevet etter 11. september 2001.

- Til da kunne serien om Harry Potter ses som lite annet enn en enkel historie om godt mot vondt. Så utviklet J.K. Rowlings sitt arbeid seg til noe mer etter 11. september, sier Rauhofer i en pressemelding.

Terrorparalleller og trolldom

Forskeren mener bøkene tar opp problemstillinger som er svært relevante for vår tid. Et eksempel er utstøting av etniske grupper som illustreres gjennom hetsen mot grumser, eller hekser og trollmenn som er født av foreldre uten magiske evner.

Rauhofer mener dessuten at handlingen i den femte boka i stor grad gjenspeiler myndighetens tiltak mot terror etter 11. september, og konsekvensene de har fått i samfunnet. Forskeren påpeker at det går en politisk tråd igjennom serien som kan knyttes til virkelige hendelser. Tiltakene mot magisk terror kan gå hardt utover heksene og trollmennene i historien og disse hendelsene kan ha paralleller til den virkelige "krigen mot terror".

Overvåkning og arrestasjoner

Swinton Slipprush, konduktør på Fnattbussen ble for eksempel fengslet uten rettssak, etter tynne mistanker om at han skulle være dødseter og posten til Molly og Arthur Wiltersen blir gjennomsøkt på grunn av sikkerhetsmessige årsaker.

Forskeren finner også andre eksempler på paralleller til terror i den virkelige verden. Et eksempel er tilfellet der alle trollmennene og heksene får utdelt pamfletter om hvordan de skal forbrede seg på den kommende krisen. Rauhofer tror dette er J.K. Rowlings måte å kritisere "Forbred deg på en krisesituasjon"-pamfletten som britiske innbyggere fikk i posten i 2004. Rauhofer mener at linken mellom Harry Potter og aktuelle hendelser i samfunnet er grunnen til at så mange voksne er Potter-Frelste.

Les også: Ikke så magisk Harry Potter

Les også: Kan nettet berge Harry Potter?

---

Synes du Harry Potter-bøkene har paralleller til krigen mot terror? Registrer deg her eller logg på for å kommentere nedenfor.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus