Vann funnet på annen planet

Vann funnet på annen planet
Vann funnet på annen planet

For første gang har forskerne funnet vann på en planet utenfor vårt eget solsystem. Men det går ikke an å bo på den.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bildeinfo
Illustrasjon: ESA - C.Carreau.

Siden vann er en betingelse for menneskelig liv på jorda, er det også sannsynlig at utenomjordisk liv kan finnes der ute. Det var forskere fra European Space Agency og University College London som oppdaget en våt atmosfære rundt planeten HD 189733b, melder forskning.no.

Ikke levende planet

Planeten forskerne har funnet vann på er en brennvarm gassplanet. Deler av atmosfæren rundt planeten er omtrent 2000 varmegrader. Det er altså ikke noe mulighet for liv slik vi kjenner det i hvert fall.

Men, forskerne er likevel begeistret over funnet.

- Selv om planeten er langt fra beboelig, viser oppdagelsen vår at vann kan være mer vanlig enn tidligere antatt, og at våre metoder i fremtiden kan brukes til å studere mer livsvennlige miljøer, sier Givanna Tinetti, en av forskerne som gjorde oppdagelsen.

Stort funn

Dette er et viktig gjennombrudd for planetjegere.

- Det å finne vann på en gassgigant utenfor vårt solsystem er en viktig milepæl, forklarer Tinetti

Han håper at funnet skal føre forskerne nærmere målet deres.

- Den hellige gralen til dagens planetjegere er å finne en jordlignende planet som har vann i atmosfæren. Når det skjer, vil den oppdagelsen gi virkelige beviser for at planeter utenfor vårt eget solsystem kan ha liv, sier Tinetti.Personvernpolicy