Meny

Brown vurderer å utvise russiske diplomater

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Storbritannia vurderer å utvise russiske diplomater og å bryte samarbeidet med Russland på flere områder.

Storbritannia vurderer å utvise russiske diplomater og å bryte samarbeidet med Russland på flere områder fordi Russland nekter å utlevere Andrej Lugovoj, som er mistenkt for drapet på Alexander Litvinenko. Foto: REUTERS/Denis Sinyakov/Files/ SCANPIXStorbritannia vurderer å utvise russiske diplomater og å bryte samarbeidet med Russland på flere områder fordi Russland nekter å utlevere Andrej Lugovoj, som er mistenkt for drapet på Alexander Litvinenko. Foto: REUTERS/Denis Sinyakov/Files/ SCANPIX

London (NTB-AFP): Årsaken er at Russland nekter å utlevere mannen som er mistenkt for drapet på Alexander Litvinenko i London, melder flere britiske aviser torsdag.

Forbindelsene mellom de to landene har de siste månedene vært på sitt kjøligste siden den kalde krigen.

Ifølge britisk påtalemyndighet sto russeren Andrej Lugovoj bak forgiftningen av Litvinenko, men Russland har formelt nektet å utleverer den tidligere KGB-agenten Lugovoj.

- Ingen beslutning ennå

- De har sagt at de kan stille Lugovoj for retten i Russland dersom bevismaterialet er overlevert til dem. Men anklagen gjelder drapet på en britisk statsborger her i hovedstaden. Det riktige stedet for rettssaken er derfor London, sier leder for påtalemyndigheten Ken Macdonald.

En talskvinne for det britiske utenriksdepartementet bekrefter overfor nyhetsbyrået AFP at regjeringen vurderer hvordan den skal reagere overfor Russland, men hun understreker at det ennå ikke er fattet noen beslutning.

Kan bryte samarbeidet

Et alternativ til å utvise diplomater er å bryte samarbeidet med Russland på en rekke områder, som handel, terrorbekjempelse og utdannelse, skriver The Guardian og Financial Times. Begge avisene mener forholdet mellom de to landene er på randen av en diplomatisk krise.

Storbritannia er den største utenlandske investoren i Russland og har interesser i landet til en verdi av over 30 milliarder kroner (tre milliarder pund), skriver The Daily Telegraph.

Den russiske regjeringen har advart britene mot å la landenes samarbeid bli «gissel» i utleveringssaken.

- Putin ansvarlig

En av teoriene om hvorfor Litvinenko ble drept er at han var sterkt kritisk til den russiske regjeringen. Før han døde hevdet han selv at president Vladimir Putin sto bak attentatet mot ham.

Lugovoj skal angivelig ha gitt Litvinenko en dødelig dose av det sjeldne radioaktive stoffet polonium 210. Det tok tid før legene klarte å finne ut av hva Litvinenko ble forgiftet med, og eksspionen led en langsom død.

Lugovoj sto i mai fram og hevdet at den britiske etterretningstjenesten var involvert i drapet. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus