– Alle hovedmistenkte tatt

Britisk politi tror de har pågrepet alle de hovedmistenkte etter de mislykkede terrorangrepene i Storbritannia. Alle åtte skal ha forbindelser til det britiske helsevesenet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En britisk politimann står vakt utenfor T-banestasjonen Hammersmith i London. Det er et høyt spenningsnivå i Storbritannia, der myndighetene er på vakt mot nye terrorforsøk.( Foto: REUTERS/Toby Melville / SCANPIX)En britisk politimann står vakt utenfor T-banestasjonen Hammersmith i London. Det er et høyt spenningsnivå i Storbritannia, der myndighetene er på vakt mot nye terrorforsøk.( Foto: REUTERS/Toby Melville / SCANPIX)

London (NTB-Andreas Bondevik): Britisk politikilder understreker overfor Sky News at etterforskningen langt fra er ferdig og at sikkerhetsberedskapen trolig kommer til å bli værende på høyeste nivå en tid fremover.

Ifølge BBC har alle de åtte som er arrestert etter angrepene i London og Glasgow forbindelser til det britiske helsevesenet.

Sju skal være leger eller medisinstudenter, mens mannen som er pågrepet i Australia tidligere jobbet som laboratorietekniker i England.

Sendt til Storbritannia?

Noe av det britiske politi fortsatt jobber på spreng med å finne ut av, er om de arresterte ble sendt til Storbritannia for å utføre angrepene, eller om de ble radikalisert etter at de kom til landet.

– Det er et avgjørende spørsmål om disse personene kom til Storbritannia med hensikt å utføre et angrep, eller om de ble radikalisert her. Dersom de ble sendt hit, er vi tilbake til en type angrep vi trodde var forsvunnet, sier den britiske terroreksperten, Jason Burke, som skriver for The Observer, til NTB.

– Det ser ikke ut til at politiet visste om disse personene på forhånd, sier Burke, som beskriver det mislykkede angrepene i London som amatørmessige.

– Det er bra fordi det viser at islamske ekstremister har liten erfaring og sliter med å gjennomføre avanserte operasjoner. Men det er også dårlige nyheter, fordi det betyr at trusselen også kommer fra folk det er vanskeligst å stanse: Vanlige borgere som er sinte eller forstyrret nok til å bli radikalisert, sier Burke.

Sjokkert

Ansatte i helsesektoren i Storbritannia er sjokkert over at alle de mistenkte tilhører deres egen stand – helsearbeiderne.

26 år gamle Mohammed Asha fra Jordan jobbet ved North Staffordshire Hospital i det sentrale England er arrestert i forbindelse med etterforskningen av terroraksjonene i London og Glasgow. (Foto: REUTERS/SCANPIX)26 år gamle Mohammed Asha fra Jordan jobbet ved North Staffordshire Hospital i det sentrale England er arrestert i forbindelse med etterforskningen av terroraksjonene i London og Glasgow. (Foto: REUTERS/SCANPIX)

– Det sjokkerer meg å høre at en lege kan forbindes med mennesker som forsøkte å drepe og skade mennesker uten grunn, sier Prasad Rao, som leder legeforeningen British International Doctors Association.

Arrestasjonene av leger reiser også spørsmål ved prosedyrene for å ansette utenlandske leger og andre helsearbeidere i Storbritannia, sier han.

Reaksjonene var særlig sterke på sykehuset Royal Alexandria Hospital i Paisley i Skottland, hvor den irakiske juniorlegen Bilal Abdulla arbeidet.

Abdulla skal ha vært med å kjøre en bil inn i inngangen til hovedbygningen på flyplassen i Glasgow lørdag. Noen av de ansatte ved sykehuset brøt sammen i gråt, skriver avisa The Guardian, mens andre reagerte med vantro da de hørte at Abdulla var arrestert.

Høyt spenningsnivå

Sikkerhetstiltakene rundt om i Storbritannia er fortsatt strenge. Britisk politi gjennomførte tirsdag kontrollerte sprengninger ved en bil utenfor en moské i Glasgow og ved Hammersmith T-banestasjon vest i London, der noen hadde satt fra seg tre brannslukningsapparater på fortauet.

Et annet tegn på at spenningsnivået fortsatt er høyt, er at flere tusen reisende ble evakuert fra en av terminalene på Heathrow flyplass tirsdag.

– Som følge av funn av en mistenkelig bag i terminal fire, blir ekstra undersøkelser nå utført på passasjerer som skal reise, heter det i en uttalelse fra den britiske flyplassoperatøren BBA.

Storbritannias statsminister Gordon Brown kunngjorde tirsdag at han vil opprette et nytt nasjonalt sikkerhetsråd for å sende et tydelig budskap om landets årvåkenhet.

Den nye instansen skal jevnlig publisere en nasjonal sikkerhetsstrategi og påpeke potensielle trusler. (©NTB)

Relaterte saker:

Britiske muslimer fordømmer bilbombeangrep

Evakuering og forsinkelser på Heathrow flyplass

Sjokkert over terrormistenkte leger

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus