En av to unge har sett foreldrene beruset

Over halvparten av norske ungdommer mellom 13-19 år har sett foreldrene sine beruset. Det viser ny forskning fra statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stine Eriksen og Martine Fossberg Olsen mener foreldre ikke burde drikke seg fulle foran barna sine.Foto:Hodan AhmedStine Eriksen og Martine Fossberg Olsen mener foreldre ikke burde drikke seg fulle foran barna sine.Foto:Hodan Ahmed

SIRUSforsker Ellen Amundsen reagerer på dette tallet.

- Jeg syns det er fryktelig mange ungdommer som har sett foreldrene påvirket av alkohol.

20.000 elever på ungdomsskoler og videregående skoler i kommuner utenfor de store byene har vært med i undersøkelsen.

- Kommer an på mengden

Stine Eriksen og Martine Fosseberg er 17 år gamle og fra Lillestrøm.

De mener at det er uproblematisk at ungdom ser foreldrene drikke.

- De er jo voksne, de koser seg jo med alkohol. Det kommer an på hvor mye de drikker og hvor ofte. Vi vet jo at de drikker uansett. Det er jo en forskjell på se foreldrene ta et par glass vin og se dem fulle, sier de.

Jentene synes derimot det er feil hvis foreldre drikker sammen med mindrårige ungdommer.

- Da sender ut gale signaler til barna sine, mener de.

Rapporten viser også at det er en klar sammenheng mellom foreldres holdninger til alkohol og ungdommens drikkevaner. Stine og Martine er enige i at foreldrenes drikkevaner påvirker ungdommen, men tror også at det kan ha motsatt effekt.

- Det finnes jo ungdom som får avsmak fra alkohol fordi foreldrene drikker så mye, påpeker de.

Muslimsk ungdom drikker minst

Qadeer Ahmed mener oppdragelsen hans er årsaken til at han er avholdsmann. (Foto:Hodan Ahmed)Qadeer Ahmed mener oppdragelsen hans er årsaken til at han er avholdsmann. (Foto:Hodan Ahmed)

Sirusrapporten tar for seg tre ungdomsgrupper. Ungdommer med vestlig bakgrunn, ungdom med ikke vestlig bakgrunn, og muslimsk ungdom.

Rapporten viser at ungdom med vestlig bakgrunn drikker oftere og mer enn ungdom med ikke vestlig bakgrunn og muslimsk ungdom. Rundt 60 prosent av ungdom med ikke vestlig bakgrunn hadde vært beruset det siste året, mens bare 30 prosent av muslimsk ungdom hadde vært det. Dette overrasker Amundsen.

- I mange av de kommunene vi har undersøkt er muslimsk ungdom en svært liten minoritet, og man skulle tro at de fulgte majoritetsungdommen.

Qadeer Ahmed er 16 år og fra Lørenskog. Han mener at oppveksten hans har påvirket hans forhold til alkohol.

- Jeg er muslim og har valgt å ikke drikke på grunn av religionen min. Jeg har også vokst opp i et avholdshjem. Det er årsaken til at jeg har hatt mot til å si nei når jeg blir tilbudt alkohol, forklarer han.

Illustrasjonsfoto forside: Scanpix

Artikkelen er oppdatert rettet 2000 til 20.000 elever.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus