100 millionerssvindel i Tyrkia

100 millionerssvindel i Tyrkia
100 millionerssvindel i Tyrkia

Solgte eiendom for 100 millioner kroner - uten skjøte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bodrum
Illustrasjonsfoto av Bodrum fra Flickr.com.

ABC Nyheter-Ankara: En gigantisk eiendomssvindel i Bodrum sør i Tyrkia har sendt sjokkbølger gjennom det stadig voksende markedet for ferieboliger. Kim Eikås i Riviera Eiendom mener det allikevel er trygt å investere i Tyrkia, så lenge man benytter en autorisert megler.

Den tyrkiske eiendomsmegleren Kubilay Coşkun Atmaca, en tidligere taxisjåfør som sammen med sin kone Hande Bakkal og den irske agenten Kevin O'Kane er siktet for å ha bedratt over 80 britiske og irske kjøpere av feriebolig i Bodrum, meldte seg i forrige uke frivillig til tyrkisk politi.

Uenige med grunneierne

Det tyrkiske parets advokat uttalte ifølge Turkish Daily News at rundt 50 millioner kroner var satt inn på hans klienters bankkontoer for å bli brukt til byggingen av villaene, men at skjøtene til eiendommene ikke kunne bli levert grunnet en uoverensstemmelse med grunneieren. Advokaten insisterer på at hans klienter er uskyldige, men at deres irske partner O'Kane som har samlet inn ytterligere millioner som nå er borte.

Ifølge politiet ble forfalskede skjøter beslaglagt fra parets kontor etter ransaking. Parets irske partner har blitt fratatt sitt pass, og avventer rettssaken i Tyrkia.

Useriøse aktører
Svindel i det tyrkiske eiendomsmarkedet rundt Bodrum er ifølge Fikriye Kocagöz i foreningen for registrerte eiendomsmeglere utbredt.

- Av 13.000 eiendommer solgt forrige år er bare 3.500 offisielt registrert. For de resterende eiendommene er skjøtene som skulle blitt levert med kontraktene fortsatt ikke levert.

- Det er 1.300 registrerte eiendomsmeglere i Didim og Bodrum, men rundt 6.000 opererer ulovlig. Politi, byråkrater, kelnere, frisører og politikere er en del av industrien. Alle her er eiendomsmeglere, med unntak av eldre, syke og barn, sa Fikriye Kocagöz ifølge Turkish Daily News på en konferanse for registrerte meglere.

På den sikre siden

Allikevel er det usannsynlig at hendelsen i Bodrum vil legge en demper på klondykestemningen i det tyrkiske eiendomsmarkedet. Kim Eikås i Riviera Eiendom, som selger ferieboliger i Alanya-området, mener det er trygt å handle hvis man forsiktig.

- Investering i eiendom er i hovedsak veldig trygt i Tyrkia. Men det er viktig at man handler med firmaer som er autoriserte til å megle, mener han.

- Først av alt bør man sjekke at de man handler av er autorisert til å formidle eiendom i Tyrkia. Alle autoriserte meklere skal ha autorisasjonsbevis hengende på kontoret. Sjekk dette før du handler.

- Videre kan man be om å få se en kopi av skjøtet. Det er viktig å sjekke hvilke navn som står på skjøtet. Noen ganger inngår utbygger en avtale med tomteeier om at en viss prosent av prosjektet skal gå til tomteeier som betaling for tomta. Tomta kan igjen være eid av, fot eksempel flere familiemedlemmer, der samtlige står på skjøtet og må være med å signere for å overføre det til kunden.

- Det er alltid mer risikabelt enn hvis det bare er en som står på skjøtet. Står det 10-15 personer på skjøtet og en av dem faller fra, vil dette selvfølgelig føre til at det drøyer ut i tid og at man i verste fall kan få problemer med den som arver. Et annet problem i denne sammenheng, er hvis utbygger ikke klarer å ferdigstille hele prosjektet. Hvis tomteeier da ikke har fått ferdigstilt sine eiendommer, er det sannsynlig at han vil holde igjen skjøtene, noe som igjen vil gå ut over kunden.

- Bli sikker

- Få alltid klarhet i hvem som er utbygger og hvem som eier skjøtet. Videre bør man sjekke at skjøtet gjelder den eksakte leiligheten eller villaen man tenker å kjøpe. Det absolutt beste er hvis utbygger eier tomta og sitter på skjøtene.

Kjøpere av ferieeiendom skal ifølge Eikås slippe å sjekke dette på egen hånd hvis de bruker en seriøs megler.

- Seriøse meglere sjekker alltid opp i dette før de selger eiendommer og skal derfor kunne gi klare svar på disse spørsmålene.

- Er man i tvil kan man få en advokat til å se gjennom alle papirer før man investerer. Vi som meklere har selvfølgelig avtale med lokale advokater som kjenner markedet og bransjen, og som er behjelpelig med dette.

Eikås ser ikke for seg at investeringene i det tyrkiske eiendomsmarkedet kommer til å dabbe av i den overskuelige fremtid.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus