Angrep på Glasgow flyplass trolig terror

Angrep på Glasgow flyplass trolig terror
Angrep på Glasgow flyplass trolig terror

Bilen som brennende kjørte inn i en av terminalene på Glasgow flyplass, antas av stadig flere å ha vært et terrorangrep.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Glasgow (NTB-Reuters-AP): Angrepet skjedde bare en dag etter at to bilbomber ble oppdaget i London. Bilen som rammet Glasgow flyplass, kjørte brennende og i fart på rundt 50 kilometer i timen inn i hovedinngangen til en av terminalene, hvor det brøt ut brann.

Øyenvitner tror det dreier seg om et terrorangrep. To menn med asiatisk utseende kom seg ut av den brennende bilen etter sammenstøtet.

– Det så ut som de hadde bensinbomber med seg, forteller Thomas Conroy, som jobber som vedlikeholdsarbeider på flyplassen. Han sier til BBC at mennene forsøkte å få brannen til å spre seg.

To personer pågrepet
En talskvinne for politiet sier det ikke er kommet meldinger om andre skadde, og brannen ble lørdag kveld slukket. To personer ble pågrepet etter sammenstøtet, men det var lørdag kveld uklart hva de var mistenkt for.

Den nyinnsatte britiske statsministeren Gordon Brown innkalte lørdag kveld regjeringens kriseenhet Cobra til et nytt møte for å diskutere hendelsen på flyplassen i Glasgow.

Den tidligere britiske etterretningssjefen Dame Pauline Neville-Jones uttalte til TV-stasjonen Sky News at hun tror hendelsen i Glasgow er et terrorangrep, og at det kan ha sammenheng med bombene som ble funnet i London fredag.

Væpnet britisk politi sperret av Blackpool flyplass, meldte den private britiske kringkastingen Sky News. Flyplassene i Edinburgh og Newcastle ble satt i høyeste beredskap.

Krisemøter
Den britiske regjeringen hadde lørdag nye krisesamtaler etter de mislykte terrorangrepene i London. Politiet intensiverte jakten på dem som plasserte ut bilbombene.

Beredskapen ble trappet opp i den britiske hovedstaden hvor det i løpet av helgen etter planen skulle være en rekke større arrangementer, deriblant en konsert til minne om avdøde prinsesse Diana og Wimbledon-turneringen. I tillegg er det forventet at titusenvis av mennesker kommer til å delta i homoparaden Gay Pride fra Baker Street til Trafalgar Square lørdag.

– Det kommer til å bli flere politipatruljer, og etterforskningen går fremover, sier lederen for Londons antiterrorpoliti, Peter Clarke, lørdag.

Ifølge BBC er etterforskningen også utvidet til utlandet.

Filmet
Mannen som plasserte bilbomben nær Piccadilly Circus i morgentimene fredag, ble fanget opp av et overvåkingskamera, og britisk politi er derfor i besittelse av et krystallklart bilde av den hovedmistenkte, melder den amerikanske fjernsynsstasjonen ABC.

Scotland Yard har ikke villet kommentere disse opplysningene. Ifølge ABC News skal mannen som parkerte den grønne Mercedesen utenfor en nattklubb ved Haymarket nær Piccadilly Circus, ha klare likhetstrekk med en mann i kretsen rundt den fengslede militante islamisten Dhiren Barot.

Bharot har bånd til al-Qaida og anklages for å ha planlagt terroraksjoner der han skulle sprenge sivile i lufta med bomber skjult i biler.

Advarsel
Ifølge The Times ble britisk politi advart mot mulige terroraksjoner rettet mot nattklubber for to uker siden, og denne advarselen nådde for få dager siden også nattklubben Tiger Tiger der den første bilbomben ble funnet.

Den andre bilbomben ble oppdaget fredag kveld, i en i en bil som hadde stått parkert i nærheten av den første, men som var blitt tauet vekk. Bare timer før fredagens kraftige bilbomber ble funnet, ble det advart mot en forestående terroraksjon på en kjent islamistisk nettside.

– Ved Allah, fryd dere, London vil bli bombet, lød beskjeden på nettsida El Hesbah som var postet av en regelmessig bidragsyter som kaller seg Abu Osama al-Hazeen. (©NTB)

Personvernpolicy