Strakstiltak mot omskjæring iverksettes

Strakstiltak mot omskjæring iverksettes
Strakstiltak mot omskjæring iverksettes

En døgnåpen telefon med informasjon og rettledning om kjønnslemlestelse er blant strakstiltakene statsrådene Karita Bekkemellem (Ap), Knut Storberget (Ap) og Sylvia Brustad (Ap) presenterte fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Strakstiltak
Barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem (Ap), justisminister Knut Storberget (Ap) og Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad (Ap) presenterte fredag regjeringens strakstiltak som skal igangsettes for å bekjempe kjønnslemlestelse. Foto Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

Oslo (NTB): Under et møte med representanter for somaliske organisasjoner har statsrådene kommet fram til en rekke tiltak. Strakstiltakene skal inngå i en styrket innsats gjennom sommeren.

Barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem åpner også for at det skal kunne gjøres oppsøkende virksomhet i hjemmene i regi av somaliske grupper, og vil også ha informasjonsstand om kjønnslemlestelse på Gardermoen.

Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad opplyste fredag at de vil holde de helsestasjonene som vanligvis er sommerstengt åpne i sommer, i de bydelene det bor mange fra de utsatte gruppene.

Det er også duket for en informasjonskampanje på kollektiv transport og vil bli opprettet en nasjonal rådgivningsgruppe for regjeringen.

Justisminister Knut Storberget sier Justisdepartementet vil skjerpe utreisekontrollen og utreiseforbud ved mistanke, og etablere et mer forbindende arbeid mellom politi og kommuner.

Her er regjeringens tiltak:

* Passnekt for risikofamilier ved mistanke om at jenter kan bli kjønnslemlestet.

* Utreisekontroll og utreiseforbud ved mistanke om kjønnslemlestelse.

* Døgnåpen krisetelefon.

* Informasjonskampanje på Gardermoen.

* Informasjonskampanje på tog, trikk og taxi.

* Sommeråpne helsestasjoner i enkelte bydeler i Oslo.

* 10 endringsagenter fra det somaliske miljøet skal drive oppsøkende virksomhet.

* Brev om avvergings- og meldeplikten for ansatte i helsevesenet, barnevernet, barnehager og skoler. * Utdeling av informasjonsmateriell ved somaliske og andre aktuelle arrangement.

* Samtale med og oppfølging av gravide som selv er kjønnslemlestet.

* Opprette nasjonal rådgivningsgruppe for regjeringen.

* Politiet skal drive informasjonskampanjer mot nye asylsøkere.

* Etablere forebyggende samarbeid mellom politi og kommuner

* Informasjon på somalisk tv og radio, på nettaviser og nettsteder. (©NTB)

Personvernpolicy