Seier i taxfreekampen

Seier i taxfreekampen
Seier i taxfreekampen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen kommer ikke til å fjerne ordningen med taxfreevarer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB-Per Christensen): Sterke reaksjoner fra bransjehold og vanlige reisende presset torsdag fram en forsikring fra Finansdepartementet, dagen før det såkalte Særavgiftsutvalget legger fram sine forslag.

– Det er ikke aktuelt for regjeringen å foreslå at taxfreesalget skal skrinlegges, sier statssekretær Geir Axelsen i Finansdepartementet til VG.

Han viser til at regjeringen ganske nylig har gjort endringer i taxfreeordningen slik at de reisende kan kjøpte varer ved ankomst.

– Vi har ikke planer om å avvikle denne ordningen, bekrefter han overfor NTB. Statssekretæren presiserer at det er stor forskjell mellom det et utvalg legger fram, i dette tilfellet Særavgiftsutvalget, og det som til slutt blir regjeringens politikk.

Sterke reaksjoner
Før Axelsens avklaring var det kommet sterke reaksjoner fra mange hold, både angående taxfreesalget, kvoter og økte alkoholavgifter. Axelsen ville torsdag utelukkende kommentere ryktene om stans i taxfreehandelen, og ikke noen av de andre forslagene som angivelig stammer fra utvalget.

Høyre mener det ville være smålig å ta taxfreevarer og kvoter fra vanlige folk, mens Frp ønsker å mangedoble kvotene til EU-nivå.

Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner tror folk flest blir veldig provosert av noen av forslagene fra det regjeringsoppnevnte utvalget.

Frp vil ha EU-kvoter
Frps finanspolitiker Gjermund Hagesæter synes forslagene er meningsløse.

– Det er ingen grunn til at Norge ska ha andre regler enn våre naboland, sier han.

Frp vil snarere at Norge skal ha samme kvotebestemmelser som EU, hvilket vil si 10 liter sprit, 20 liter hetvin, 90 liter vin og 110 liter øl, alt til eget forbruk.

KrF-leder Dagfinn Høybråten er mer forsiktig i sine kommentarer. Han vil se forslagene fra regjeringen først, men er opptatt av sammenhengen mellom pris, tilgjengelighet og skadevirkninger.

– KrF er tilhenger av realistiske virkemidler, sier Høybråten til NTB.

Sjokkert

Fagforbundet NNN er opprørt over rådene fra utvalget. Spesielt er det forslaget om å fjerne grunnavgiften på engangsemballasje forbundet reagerer på. Dette er en avgift på engangsemballasje som ikke går i retur.

– Det er grundig dokumentert at en rekke bryggerier vil bli nedlagt dersom denne avgiften fjernes, sier forbundsleder Johnny Hagen fra Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelindustriarbeiderforbund (NNN).

Han mener dessuten at forslaget vil øke forsøplingen av naturen. Vin- og brennevinsleverandørenes forening (VBF) mener forslaget om å øke alkoholavgiften med 10 prosent truer vinmonopolordningen, særlig i distriktene, og svekker folks respekt for alkoholpolitikken.

Langt fram
Innstillingen fra utvalget blir fredag overlevert Finansdepartementet, som er oppdragsgiver. Dermed er det duket for en lang politisk prosess, og det er helt uklart om regjeringen vil stille seg bak noen av forslagene. Utvalgsleder Brita Bye, som til daglig er forskningsleder i Statistisk sentralbyrå, vil ikke kommentere avislekkasjene.

– Vi fikk i oppgave se på hele spekteret av særavgifter. Det er opp til politikerne å følge de rådene utvalget gir, sier Bye til NTB.

I det bredt sammensatte utvalget har hun med seg elleve personer med stor faglig tyngde, blant annet fra NHO, LO, HSH, NTNU, Cicero og Naturvernforbundet. (©NTB)

---

Foto: Terje Bendiksby/ SCANPIX