UDI vil dele ut visum via internett

Utlendingsdirektoratet (UDI) vurderer å droppe kontroll av alle som søker om å få komme til Norge og heller foreta stikkprøvekontroll for enkelte grupper etter at de er kommet til Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag tar det i gjennomsnitt fire måneder fra en polsk bygningsarbeider - for å ta et aktuelt eksempel - søker om å få komme hit, til han får tillatelsen fra UDI. Det er for lang tid, mener UDI-direktør Ida Børresen.

- Vi vurderer nå å ta i bruk IKT, slik at bygningsarbeideren selv kan søke via internett. Får vi på plass gode ITK-løsninger, hvor søkeren ikke får sendt søknaden før alle felter er fylt ut på en skikkelig måte, vil vi spare mye tid og ressurser, sier Børresen til Aftenposten.

Det blir ikke aktuelt å innføre en annen type kontroll av asylsøkere og mer kompliserte familiegjenforeningssaker.

Den foreslåtte nyordningen gjelder først og fremst arbeidsinnvandrere og folk som trenger visum til studieopphold, næringslivsbesøk, festivaldeltakelse og familieferier.

Utlendingsdirektoratet fatter vedtak i om lag 90.000 saker årlig. Asylsakene utgjør bare 6.000 av disse sakene, men de tar likevel forholdsmessig mye tid å behandle. Rundt 60.000 av sakene handler om arbeidsinnvandring.

- Jeg tror vi bruker for mye ressurser på å undersøke enkelte saker og sakstyper. Vi skal kontrollere søknadene, men det betyr ikke at alle saker bør kontrolleres like mye, sier Børresen. (©NTB)


Personvernpolicy