Ber retten sensurere NRK

Ber retten sensurere NRK
Ber retten sensurere NRK

Et amerikansk selskap ber om rettslig oppvask etter kritisk NRK-program. Det er forbrukerprogrammet FBI som vekker harme hos kasserolleselgerne i Saladmaster.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nett-programmet er en vedvarende krenkelse av selskapenes omdømme, mener advokat Ole Tokvam. Foto: Hodneland & co- Nett-programmet er en vedvarende krenkelse av selskapenes omdømme, mener advokat Ole Tokvam. Foto: Hodneland & co

Tidligere i denne uken leverte Saladmaster Inc fra USA og Cookware Norge AS inn sin begjæring til Oslo byfogdembete. De krever at retten pålegger NRK å fjerne fra nett-TV to innslag fra FBI (Forbrukerinspektørene).

Det er to innslag om selskapenes kasseroller, deres markedsføring og pris som selskapene reagerer på.

I programmet, som reklamerer med at de «avslører jukset», hevdes det at kjelene slett ikke er unike, at markedsføringen strider mot lovverket og det gjøres et stort poeng av at kjelene er svært dyre, mellom 20. og 50.000 pr sett.

- Dette er en vedvarende krenkelse av omdømmet til selskapene, sier deres advokat, Ole Tokvam ved Advokatfirmaet Hodneland & Co, til ABC Nyheter.

- FBI kommer med beskyldninger og påstander som er uten rot i virkeligheten, mener han.

Advokaten kritiserer NRK-journalistene for at de i det første programmet ikke nevnte at kjelene har livstidsgaranti og at kjøperne også får tilgang til kokkekurs. Å melde saken inn for Pressens faglige utvalg (PFU) har derimot liten interesse for ham, fordi det ikke vil føre til at programmene fjernes fra NRKs nett-tv.

- Helt uaktuelt for oss å fjerne programmene, sier FBIs Frank Sivertsen. Foto: NRK- Helt uaktuelt for oss å fjerne programmene, sier FBIs Frank Sivertsen. Foto: NRK

Men hos NRK tar en derimot den uvanlige juridiske fremgangsmåten med stor ro.

- Det er helt uaktuelt for oss å fjerne programmene, fastslår Frank Sivertsen som er prosjektleder for FBI.

Saladmasters advokat mener FBIs redaksjon ikke tok hensyn til dokumentasjon om kasserollenes unike egenskaper som ble lagt fram for FBIs journalister før det første programmet ble sendt 16. mai i år.

- Vi fikk overlevert det de mener er dokumentasjon, men vi mener ikke dette holder mål. Vi har også kontaktet flere eksperter, blant annet ved SINTEF og NTNU, som er enige med oss, sier Sivertsen i FBI.

Han mener dette er en helt unik sak.

-Vi har aldri tidligere blitt utsatt for namsretten. Det er første gang vi opplever at noen løfter en sak inn på domstolsnivå. Og her er det enda til snakk om publisert materiale.

- Vi imøteser gjerne en rettslig behandling. NRKs advokat har fått overlevert vårt materiale og han gleder seg også, sier Sivertsen som synes det er helt greit at Saladmaster benytter seg av de muligheter som finnes.

Advokat Ole Tokvam ser også på andre muligheter. Det kan også bli aktuelt å kreve økonomisk erstatning fra NRK.

- Det er for tidlig å si, men jeg vil ikke utelukke muligheten, sier Tokvam.