Narkokrigen dreper Mexico

Narkokrigen dreper Mexico
Narkokrigen dreper Mexico
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer enn 1000 mennesker har blitt drept så langt i år, og skurkene kapper hodet av politifolk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Minnes
Dette mausoleet har blitt reist til minne om politifolkene som har blitt drept i Tijuana. De siste 16 månedene har mer enn 200 politifolk blitt drept i kampen mot narkokartellene. Foto: Scanpix.

Mistenkte blir arrestert og lagt i jern uten noen særlig sympati. Foto: Scanpix.Mistenkte blir arrestert og lagt i jern uten noen særlig sympati. Foto: Scanpix.

Etter flere bestillingsdrap, med høyere drapstall en noensinne før og halshogginger på de mest offentlige stedene i landet, så president Felipe Calderón seg nødt til å sende ut 30.000 politifolk og soldater med et mål for øye: Å få slutt på narkokrigen som har herjet landet.

Det gjorde han rett etter han kom til makten i desember, men i de seks månedene som har gått har volden bare blitt verre. Narkotikabandene slåss mot hverandre og politiet for å få adgang til de lønnsomme smuglerrutene inn i USA. Myndighetene går nå så langt som å sammenligne volden med narkokrigene som herjet Colombia tidligere.

Mer enn 1000 drept

Stadig flere meksikanere blir ofre for lemfeldige trafikkontroller utført av paramilitære politifolk. Foto: Scanpix.Stadig flere meksikanere blir ofre for lemfeldige trafikkontroller utført av paramilitære politifolk. Foto: Scanpix.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer enn 1000 mennesker har blitt drept så langt i år i narkorelaterte hendelser ifølge den mexicanske avisen El Universal. Journalister har forsvunnet, uskyldige «sivile» har omkommet, USA har bedt sine turister om å holde seg unna og de lokale visker forsiktig om den verste volden de noensinne har sett.

Samtidig har presidentens popularitet skutt i været. Nå står to tredjedeler av befolkningen last og brast med presidenten. Men det er ikke fordi de tror han vil vinne denne krigen, snarere tvert i mot. Men at noen gjør noe, er bedre enn at ingen gjør ingenting.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Den verste følelsen man kan ha når man ser et problem som dette er at ingen gjør noe. Calderón gjør i det minste noe, sier Jorge Chabat, som er narkotikaekspert i Mexico City, ifølge Christian Science Monitor.

Kan bli verre

Krimteknikere går gjennom åstedet med lupe etter at to politifolk er funnet drept. Foto: Scanpix.Krimteknikere går gjennom åstedet med lupe etter at to politifolk er funnet drept. Foto: Scanpix.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig mener mange at Calderóns offensiv kan føre til enda mer vold, og det spekuleres på hvor lenge meksikanerne vil være tålmodige med myndighetene.

I en undersøkelse gjort av Parametria i mars viste det seg at hele 85 prosent av de spurte trodde offensiven ville føre til mer vold. I tillegg mister stadig flere troen på at myndigheten kan få situasjonen under kontroll. Hele 50 prosent tror ikke Calderón og hans menn kan vinne. Det er seks prosent flere enn i januar 2005.

- Hver gang jeg åpner en avis, så blir jeg bare lei. Det virker som om politiet er helt maktesløse, sier Carlos López, som bor i Mexico City. Først støttet han presidentens offensiv, men nå tror han det vil bli verre.

Soldater til hovedstaden

I byene blir det stadig et tyngre nærvær av politi og militære. Her har en føderal politimann tatt stilling på et hustak. Foto: Scanpix.I byene blir det stadig et tyngre nærvær av politi og militære. Her har en føderal politimann tatt stilling på et hustak. Foto: Scanpix.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå har noen politikere tatt til orde for at soldater skal bli satt inn i Mexico City, i tillegg til de 30.000 som allerede patruljerer Michoacán, Acapulco og langs grensen til USA.

Situasjonen er nå så ille at ser man på nyhetene, så kan man ta feil, og tro at man har slått på en skikkelig voldelig krimserie.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For eksempel det som skjedde ved sykehuset i Tijuana, der pistolmenn tok seg inn i akuttmottaket for å frigjøre en av sine kamerater som ble skadet tidligere på dagen. To politimenn ble drept og et titalls pasienter ble sjokkerte vitner.

Så ble en video sluppet på nettstedet YouTube.com. På filmen så man en mann bli halshogget ved siden av en plakat der det sto: «Gjør noe for landet ditt: Drep en Zeta».

En Zeta er av leiemorderne for Gulf-kartellet, som ligger i kamp med Sinaloa-kartellet om de dyrebare smuglerrutene til USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politisjef drept - nok en gang

Sjefen for politiets etterretning ble drept bare timer etter at han ble innsatt i stillingen sist uke. Foto: Scanpix.Sjefen for politiets etterretning ble drept bare timer etter at han ble innsatt i stillingen sist uke. Foto: Scanpix.

Sist uke ble det enda verre. Da ble den nye sjefen for den nasjonale etterretningstjenesten for narkotikasaker skutt i Mexico City. Senere samme dag fant den verste trefningen siden offensiven startet sted i Sonora-regionen på grensen til Arizona. Der ble 22 personer drept i en voldsom skuddveksling.

José Arturo Yánes, som er ekspert på narkotikakriminalitet ved Politiskolen i Mexico City, sier at mer enn 200 politifolk har blitt drept i kampen mot narkotikabandene de siste 16 månedene. Det er det høyeste antallet noensinne.

I fjor ble mer enn 2000 mennesker drept som følge av narkovolden. I år nådde man 1000 drepte allerede 15. mai. To måneder tidligere enn i 2006, og fire måneder før i 2005.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi viker ikke

Calderón insisterer på at hans tropper ikke lar seg presse. På en pressekonferanse sist uke fortalte sikkerhetsminister Genaro Garcia Luna utenlandske reportere at narkokartellene bruker de samme taktikkene som bandene i Colombia gjorde på slutten av 80-tallet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

To politimenn bærer unna en sprengladning i et sprengsikkert teppe. Foto: Scanpix.To politimenn bærer unna en sprengladning i et sprengsikkert teppe. Foto: Scanpix.

- Men vi viker ikke unna, fortsatte han.

Presidenten gjør sitt for at folket skal forbli tålmodige, ved å si at denne krigen ikke kan vinnes lett eller raskt.

Da fem soldater ble drept i en trefning nylig sa han ganske enkelt:

- Uheldigvis, som vi vet, så kommer dette til å koste oss. Det kommer til å ta tid å vinne denne enorme kampen, og jeg gjentar: Det kommer til å koste liv, men det er en kamp vi må ta, og vi skal vinne, til gode for hele det meksikanske folket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Chabat mener det er et strategisk valg av presidenten, slik at myndighetene ikke blir sett på som svake. Og det er det som har gjort at folket fortsatt støtter presidenten.

- Jeg vil si at Calderóns massive offensiv med politi og militære har sendt et klart signal til folk i Mexico, og i utlandet, om at han er sjefen. Han vil ikke nøle som presiden Vincente Fox gjorde før han.

Menneskerettighetsbrudd

Visse spørsmål stilles likevel ved avgjørelsen om å sette inn forsvaret. Yánes er klar på at volden bare blir verre jo mer regjeringen gjør for å vinne krigen.

- Regjeringen sier at volden og henrettelsene er et resultat av presset myndighetene har lagt på de kriminelle, men det stemmer ikke. De kriminelle opererer i et vakuum der det ikke finnes myndigheter, politi eller militære, og ingenting kommer i veien for deres forretninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nasjonale menneskerettighetskommisjonen i Mexico gikk nylig ut og fordømte militæret i Mexico for flere brudd på menneskerettigheter, og kom med påstander om mishandling i Michoacán, som er der Calderón kommer fra.

- Jeg vil ikke at militæret skal være her. Jeg frykter soldatene. Det minner meg for mye om en krig, og jeg vil ikke være midt i en krig, sier Elias Sheinberg, som er arkitekt og bor i Mexico City.